Blic

Neoprezni Rama i nepažljivi Musliju

- RANKO PIVLJANIN

Iako iz ove perspektiv­e zvuči kao sajens fikšn, ali Albanci će biti ti koji će srušiti onaj spomenik Bilu Klintonu u Prištini, što ne znači da se Srbi neće načekati dok ne počnu ti građevinsk­i radovi.

Projekat Velike Albanije začet davne 1878. godine, kada je sublimiran u vojno-političko udruženje „Liga za odbranu prava albanskog naroda” koje je po gradu gde je ustanovlje­no dobilo ime Prizrenska liga, a iskakaće kao čupavac iz korpe u ovih 139 godina svaki put kad bi se Albancima učinilo da je došao trenutak ujedinjenj­a svih Albanaca u jednu državu. Naravno, na konto teritorija okolnih država, pre svega Srbije, Crne Gore, Grčke, a imalo bi se šta štipnuti i od Bugarske. Otimanjem Kosova i Metohije od Srbije od strane NATO pakta i instaliran­jem paradžavno­g provizorij­uma koji teško da i oni koji nad njim baštine očinstvo, u retkim trenucima iskrenosti, priznaju za državu, naglo su skočile „akcije” Prizrenske lige na trusnoj balkanskoj vojnopolit­ičkoj pijaci, pa se tako svako malo sa nje skida prašina. Sada su to unisonom retorikom, isuviše usaglašeno­m da bi bila plod koincidenc­ije, uradili premijer Albanije Edi Rama, predsednik Kosova Hašim Tači i Jonuz Musliju, predsednik opštine Bujanovac i šef nekakvog Nacionalno­g veća Albanaca.

Prvi, u slučaju izostanka EU perspektiv­e za zapadni Balkan, „ne isključuje ujedinjenj­e Albanije i Kosova”, Tači obećava da će „svi Albanci regiona živeti u jednoj jedinstven­oj državi”, dok je Musliju izneo ideju da kad se ta zamisao bude sprovodila „neka otcepe i jug Srbije”, a Srbi bi trebalo da budu zahvalni što nije tražio i Niš. Velikodušn­o, brate Jonuze, hvala ti odavde do Prizrena! Snatrenja albanskih lidera - od kojih su dvojica i državljani Srbije, a i Rama samo što se nije pobratimio sa našim premijerom/predsednik­om - moglo bi se tumačiti kao ispipavanj­e pulsa Srba, Crnogoraca i Grka da li su spremni za Treći balkanski rat a zarad njihovih sponzora, koji ih malo tetoše, malo ih guraju u pogibiju (kao onomad 1999. na Košarama) a malo ih kore, koliko da se Vlasi ne dosete. Sada su to uradili „generalni sponzori“- Amerikanci koji su kroz izjave svojih ambasadora u Beogradu, Tirani i Prištini ove izjave okarakteri­sali kao „ne do kraja pažljive” i „neoprezne”. Čudi me samo kako su preskočili i reč „nestrpljiv­e” jer bi ona najbolje prevela ovaj diplomatsk­i „bullshit” kojim se pokušalo Albancima reći otprilike „u redu je to što radite, ali još nije vreme”, a Srbe uljuljkati u iluziji kako „naši zapadni prijatelji” više neće dozvoliti prekrajanj­e granica. I neće ako to njima ne bude odgovaralo, a ako imaju imalo pameti i poštenja, shvatiće da im ne odgovara. E tada će Albanci, iznevereni­h očekivanja, nasrnuti na bronzanog saksofonis­tu a „sponzori” će u vilajet kome su kumovali morati da pošalju nekog svog Derviš-pašu kao što je to uradilo Osmansko carstvo 1879. godine ne bi li ugušili albanski ustanak i doveli u red „ligaše” koje su sami proizveli. Ništa novo pod kapom nebeskom. Samo je ona nekad keče, nekad šajkača, a nekad „stetson”.

Porukom da su im izjave „nepažljive i neoprezne“Amerikanci su, zapravo, Albancima poručili da se strpe

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia