Blic

RTS snima igrani film o pogibiji 16 svojih radnika

Radio-televizija Srbije raspisala je konkurs kojim traži scenario za igrani film o pogibiji 16 svojih radnika u NATO bombardova­nju zgrade u Takovskoj 1999. godine.

- marko taškoviĆ

RTS je pozvao sve zaintereso­vane da do 29. septembra dostave tri primerka scenarija, a glavni i odgovorni urednik kulturnoum­etničkog programa javnog servisa Nebojša Bradić očekuje veliki odziv.

- Bombardova­nje zgrade RTS i smrt zaposlenih u ovoj medijskoj kući su važna tema, koja je dosad sagledavan­a iz raznih aspekata, novinarski­h i objektivni­h rukopisa. Odlučujući se za dramsku obradu ove teme, imamo na umu da je televizija ona scena na kojoj bi trebalo da se desi fuzija između informacij­e i umetnosti, koja jedina ima moć da sublimiše i oplemeni ističe Bradić.

Kako kaže, umetnost je uvek nešto što može da leči.

- Zbog toga smo se odlučili da uputimo javni poziv autorima da kreiraju sadržaje koji će obeležiti ovaj tragični događaj. Verujemo da će najbolji tekstovi markirati ambijent, atmosferu, intimnu dramu i politički kontekst, čime će i pružiti plodan osnov za produkciju TV filma - objašnjava Bradić.

Prema pravilima konkursa, scenario se potpisuje šifrom koja se dostavlja uz tekst u zatvorenoj koverti. Autorstvo se dokazuje istovetnom kopijom teksta. Tročlani stručni žiri je obavezan da rezultat izbora saopšti najkasnije u roku od 45 dana nakon zaključenj­a konkursa, a nagrada za pobednika iznosi 300.000 dinara.

Urednik Dramskog i serijskog programa RTS-a Marko Novaković ističe da će film nositi trajnu vrednost o najtežem i najbolnije događaju u istoriji RTS-a.

- Značaj jednog ovakvog projekta je neprocenji­v. Uništeno je 16 života, a njihova smrt donela je trajnu bol i gubitak članovima njihovih porodica. Prvi put je, u istoriji ratovanja, pogođena jedna medijska kuća koja je prethodno proglašena za legitimni vojni cilj. Nije bilo nikakvog vojnog opravdanja za ovaj čin. Na spomeniku nastradali­ma stoji reč “Zašto?”. Film koji na ovu temu želimo da snimimo naš je dug prema njima - kaže Novaković.

Novaković naglašava da im se već javljaju zaintereso­vani.

- Dobijamo mejlove sa pitanjima potencijal­nih autora u vezi sa uslovima konkursa. Verujem da će broj pristiglih tekstova biti veliki i da će se među njima sigurno izdvojiti scenario čija kreativna i umetnička vrednost na ovu temu zaslužuje da bude ekranizova­na - zaključuje Novaković.

Bivši direktor Radiotelev­izije Srbije Dragoljub Milanović 2002. godine osuđen je na deset godina zatvora jer nije poštovao naređenje tadašnje savezne vlade da ljude i tehniku izmesti iz objekata u centru Beograda.

Imamo na umu da je televizija ona scena na kojoj bi trebalo da se desi fuzija između informacij­e i umetnosti NEBOJŠA BRADIĆ, UREDNIK KULTURNOUM­ETNIČKOG PROGRAMA

 ??  ?? USLOVI KONKURSA ZA SCENARIO FILMA rok: . septembar . trajanje filma: - minuta predaja scenarija u tri primerka, pod šifrom nagrada: . dinara sva autorska prava pripadaju rts-u pobednika konkursa bira troČlani žiri
USLOVI KONKURSA ZA SCENARIO FILMA rok: . septembar . trajanje filma: - minuta predaja scenarija u tri primerka, pod šifrom nagrada: . dinara sva autorska prava pripadaju rts-u pobednika konkursa bira troČlani žiri

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia