Blic

Sve sam ih pobio, idem sad da se ubijem

Božidar Dačić (77) u selu Barič ubio sina Miroslava, suprugu Radu i šuraka Pavla, ranio snahu Goricu, pa se ubio Dačić, koji je imao austrijsku penziju, hteo da svu imovinu prepiše unuku, što se nije dopalo ostatku porodice Svađe između oca i sina bile

- dobrivoje Katanić, mihailo Jovićević

Krvavi pir Božidara Dačića, austrijsko­g penzionera, počeo je jutros oko osam sati ujutru. Razjaren, Dačić je dograbio pištolj, a njegova supruga Rada odmah je znala šta se sprema i dala se u beg. Prvi koji se našao na nišanu revolvera bio je sin Miroslav, kog je njegov otac ubio u zajedničko­j kući, ranivši potom Miroslavlj­evu ženu Goricu. Tu se nije zaustavio: istrčao je iz dvorišta i ubrzo sustigao suprugu Radu. Ona je u magnovenju pokušala da stigne do spasa, kuće svoje sestričine Verice Đokić. međutim Boža je usmrtio i nju. Zatim je otišao kod šuraka Pavla i njega hladnokrvn­o upucao. Kao da se ne dešava ništa neuobičaje­no, Dačić je seo na bicikl i uputio se ka obližnjoj crkvi. Usput je sreo Radeta, svog brata od ujaka.

- Rekao mi je: “Sve sam ih pobio, ali kurva mi uteče. Idem da se ubijem” i krenuo ka dvorištu crkve. Mislio sam tada da će pucati i u mene! Nekoliko trenutaka kasnije, začuo se poslednji hitac koji je ispalio sebi u glavu. Čuo sam kada je pištolj u crkvi opalio i odmah sam znao uznemireno priča Rade za “Blic”. Na putu ka crkvi, Boža je prošao i pored kuće jedne od komšinica.

- Izgledao mi je čudno, nije se pozdravio kako to obično čini. Htela sam da mu doviknem “ti, komšija, ni da se javiš, a?”, ali sam odustala. Dobro je da mu nisam ništa rekla - priča jedna od šokiranih komšinica porodice Dačić. Uzalud su se policajci, kojima je u međuvremen­u prijavljen masakr, sa automatima u rukama uputili ka dvorištu crkve - Dačić je već bio mrtav.

Motiv užasnog masakra bio je, naizgled, banalan. Kako pričaju meštani Bariča, ali i ubičin brat Rade, porodicu Dačić je već godinu dana razdirao sukob oko imovine. Naime, Božidar, koji je imetak uglavnom stekao u Austriji, gde je godinama radio, bio je rešen u nameri da svu svoju imovinu u Bariču - kuću u kojoj je počinio masakr i okolno dvorište - testamento­m ostavi unuku Mališi, Miroslavlj­evom sinu. Protiv takve odluke odmah su se pobunili Božina supruga Rada, ali i Miroslav i njegova žena Gorica. Svađa je kulminiral­a u nedelju uveče, kada su Miroslav i Božidar razmenili uvrede posle lokalne fudbalske utakmice.

- Godinu dana se tužio sa ženom zbog te imovine. Baš prošle nedelje su imali ročište u sudu. Radi je proces teško padao: kako sam čuo, pozlilo joj je na tom suđenju. Uz to, imao je još jedan imovinski spor u porodici, koji se ticao zemljišta koji je kupio od šurakovog sina za 70.000 austrijski­h šilinga. Nedavno je stigao porez koji je trebalo da plati za tu kupovinu, i to ga je, takođe, razbesnelo priča Rade.

I rat za imovinu, međutim, bio je samo posledica odavno narušenih međuljudsk­ih odnosa kod Dačića. Prema rečima meštana, svađe između Bože i Miroslava bile su česte i ekplozivne. Pošto su obojica bili lovci, imali su registrova­no oružje kojim su pretili jedan drugom posle svake svađe. Kad bi to svađe došlo, celo selo bi se u strahu povuklo u svoje avlije, da se slučajno ne bi našli na liniji vatre. Te krvave pretnje se, ipak, nikada nisu obistinile do jučerašnje­g jutra.

- Božin otac je tukao njega i njegovu majku, jednom ju je umalo ubio. Zato se Boža zakleo: “Ako ikad postanem kao svoj otac - obesiću se”, govorio je. Teško mu je padala svađa sa sinom... - priča ubičin brat Rade, i sam u šoku zbog svega što se dogodilo.

 ??  ??
 ??  ?? SUPRUGA RADA DAČIĆ (76)
SUPRUGA RADA DAČIĆ (76)
 ??  ?? PRVO JE UBIO SINA MIROSLAVA (57)
PRVO JE UBIO SINA MIROSLAVA (57)
 ??  ?? ŠURAK PAVLE ŽIVKOVIĆ
ŠURAK PAVLE ŽIVKOVIĆ
 ??  ?? ubica božidar daČiĆ ubijao je zbog nerešenih imovinskih pitanja, odnosno kuĆe koju je hteo da ostavi unuku
ubica božidar daČiĆ ubijao je zbog nerešenih imovinskih pitanja, odnosno kuĆe koju je hteo da ostavi unuku
 ??  ?? božidarov sin miroslav ubijen, a snaja gorica teško ranjena
božidarov sin miroslav ubijen, a snaja gorica teško ranjena
 ??  ?? supruga rada daČiĆ nije uspela da pobegne pomahnital­om mužu
supruga rada daČiĆ nije uspela da pobegne pomahnital­om mužu
 ??  ?? šurak pavle živkoviĆ ubijen je na kuĆnom pragu
šurak pavle živkoviĆ ubijen je na kuĆnom pragu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia