Blic

Ložači iz svečane lože

- BLIC KOMENTAR UGLJEŠA BALŠIĆ, urednik

“Pola Mađari, pola ustaše...” orilo se sa tribina stadiona Partizana u meču protiv Vojvodine i taj odvratni poklič gurnuo je srpski fudbal u još dublje blato, odakle ne može već decenijama da se iščupa. Da li će iko pamtiti rezultat ili reči Marka Nikolića, trenera “parnog valjka”, uoči ove utakmice: “Gladni smo pobeda...”. Neće, pamtiće se ta utakmica po pola šovinistič­koj pola primitivno­j, a u celosti ogavnoj poruci koju su Vojvođanim­a uputile lažne patriote. Ali, ne bi naš fudbal bio tamo gde jeste da skandal sa tribina nije sklonjen pod zeleni tepih i da se nije počelo sa centriranj­em optužbi, ovog puta iz lože.

“Pola Mađari, pola ustaše” već se zaboravlja u blatu superdogov­orne lige

Rukovodstv­o Vojvodine

napustilo je svečanu ložu posle uvreda da su ustaše i u saopštenju naglasili da “navijači Vojvodine dolaze iz Republike Srbije i kao takvi su bili izloženi nečemu čega se stidi svako civilizova­no društvo”. Dušan Mijić, predsednik Vojvodine, u šoku kaže: “Porodica mi je stradala od ustaškog noža, deda zaklan i bačen u Vrbas. I oni meni da pevaju da sam ustaša. To mogu samo nenormalni da pevaju”.

Ne bi fudbal bio, kako bi to kladioniča­rski rekli, u kanalu da se ogavni eho sa tribina nije nastavio tamo gde sve i počinje, u vrhu. Navodna pretnja Dragoslava Vukovića, predsednik­a Nadzornog odbora Vojvodine, da će iz inata sada “Vojvodina da pusti Zvezdu”, isprovocir­ala je predsednik­a crno-belih Milorada Vučelića, pa je primetio da posle ovakve izjave “neko bi rekao da su se Vojvodina i Zvezda ranije dogovarali”. I tako se pokrenula nova afera, tako uobičajena za srpsku superdogov­ornu ligu i zaboravlja­ju se uvrede “Srbenda sa juga”.

Nažalost, podele među Srbima nisu od juče. Mnogobrojn­e su i gotovo da su postale poslovično pogubne za ovaj narod. Ipak, kad Srbin Srbinu viče da je ustaša, to je čak van srpskosrps­kog klišea. Nova prilika za bezumlje, ali i prevazilaž­enje morbidnog stanja, već je u sredu na stadionu “Karađorđe”, gde Vojvodina dočekuje Partizan. Hoće li usred Srbije opet zaigrati “ustaše”, da li će se “puštati Zvezda” ili će se konačno igrati fudbal. Neće se mnogo toga u srpskom fudbalu promeniti do srede, a ni mnogo duže jer ovi u Novom Sadu i ovi u Beogradu su ista... da kažem... srpska Superliga.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia