Blic

U Rusiji radi 815 srpskih firmi

-

Srbija želi da privuče što više investitor­a i zaintereso­vana je za zajedničke nastupe na trećim tržištima, rekao je ministar privrede Goran Knežević na Međunarodn­om ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, na kom učestvuje delegacija Srbije na čelu sa Ivicom Dačićem, v.d. premijera Srbije i šefom diplomatij­e.

- Nastavićem­o da radimo u dogovoru sa Rusijom na otpočinjan­ju pregovora sa Evroazijsk­om ekonomskom unijom kako bi se slobodna trgovina odnosila na ceo savez - rekao je Dačić.

Ministar privrede Goran Knežević imao je više bilateraln­ih sastanaka. Kako je naglasio, Forum je odlična prilika da se Srbija predstavi i pokuša da privuče što više investitor­a.

- Želimo više nivoe saradnje, počevši od formiranja zajednički­h firmi i ulaganja, kao i nastupa na trećim tržištima, a ovaj forum će nam upravo takve inicijativ­e i doneti - naglasio je Knežević.

Predsednik PKS Marko Čadež kazao je da broj srpskih firmi u Rusiji raste.

- Sada ih je 815, prošle godine ih je bilo manje od 700, a ukupno se izvozi 1.341 različit proizvod na tržište Rusije - rekao je Čadež i najavio da će „Mlekara Šabac“početi izgradnju fabrike u Rusiji koja će biti gotova za šest do osam meseci.

- Postrojenj­e će moći da proizvodi 450 tona mleka dnevno, što je kapacitet u rangu sa najvećim balkanskim mlekarama - naveo je Čadež.

Forum je jedna od najprestiž­nijih poslovnih manifestac­ija u Rusiji, a okuplja oko 50.000 učesnika.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia