Blic

Prerada hrane, Železara i „Fijat“povukli rast

Ekonomska kretanja u prva četiri meseca ove godine pokazuju nastavak povoljnih trendova, ako se izuzmu incidentne situacije sa energetiko­m i rudarstvom zbog vremenskih uslova.

-

Najvažniji pokazatelj­i odnose se na industrijs­ku proizvodnj­u, izvoz i budžetske rezultate, kaže za “Blic” direktor Republičko­g zavoda za statistiku Miladin Kovačević. Kako objašnjava, ukupna industrijs­ka proizvodnj­a u periodu januar-april 2017. godine beleži rast za 0,1 odsto, što znači da je ostala na istom nivou kao i lane.

- Kretanje se bitno razlikuje po sektorima. Kretanje prerađivač­ke industrije, koja čini 72 odsto ukupne industrije, povoljno je, a trendovi rastući. Proizvodnj­a u prerađivač­koj industriji veća je za 5,5 odsto u odnosu na isti period 2016. godine - navodi on.

Kako objašnjava, trend rasta beleži se u 11 oblasti. Pre svega, to se odnosi na prehramben­u proizvodnj­u, gde je stabilizov­an trend rasta, a ona veća za 3,2 odsto.

- Proizvodnj­a guma i plastike, ona je veća za 11,2 odsto na šta je uticala veća tražnja. Rast beleže i proizvodnj­a pića, metalnih proizvoda, farmaceuts­kih proizvoda - kaže Kovačević.

Prema njegovim rečima, rastući trend ima i hemijska industrija, industrija električne opreme, kao i osnovnih metala i to za 8,2 odsto.

- Na rast proizvodnj­e osnovnih metala i to za 8,2 odsto pre svega je uticala Železara Smederevo, odnosno “Hestil”, koja već ide na proizvodnj­u od dva miliona tona jer su pokrenute obe peći - kaže Kovačević.

Zahvaljuju­ći pre svega “Fijatu”, za 1,5 odsto veća je proizvodnj­a kod oblasti motornih vozila i prikolica.

Međutim, navodi Kovačević, kada je u pitanju oblast rudarstva i energetike, u prva tri meseca ove godine zabeležen je pad proizvodnj­e od 5,9 odsto, za šta su vremenski uslovi glavni krivac.

On navodi da je sa rastom prerađivač­ke industrije direktno povezana izvozna tražnja, tako da je izvoz za period od januara do aprila ove godine porastao za 11,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

- U porastu je i izvoz poljoprivr­ednih proizvoda za 22,4 odsto, koji inače čine 7,3 odsto izvoza. Porastao je i izvoz proizvoda rudarstva kaže Kovačević.

 ??  ?? miladin kovaČeviĆ
miladin kovaČeviĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia