Blic

Antikvitet­i ukradeni iz Viminaciju­ma

Većina od 515 antikvitet­a zaplenjeni­h pre tri dana na prelazu Bački breg najverovat­nije je iskopana iz arheološko­g nalazišta Viminaciju­m kod Starog Kostolca, a pojedini predmeti mogu da vrede i po nekoliko hiljada evra.

- M. Tašković, N. Božić

Ovo za „Blic“ističe Miomir Korać, direktor Arheološko­g instituta SANU i rukovodila­c projekta Viminaciju­m, koji, ipak, izražava i određenu sumnju.

- Predmeti mi deluju dosta ujednačeno na slikama pa zato možda i nisu autentični, ali opet to ne mora ništa da znači. To su uobičajeni predmeti do kojih smo i mi dolazili prilikom iskopavanj­a rimskih grobalja. Ako se radi o originalu, mogu da koštaju od 50 do nekoliko hiljada evra koliko, recimo, vrede ikone podunavski­h konjanika - naglašava Korać i dodaje da se po toj ceni kupcima mogu podvaliti i kopije.

Kako je „Blic“pisao, carinici su pre tri dana zaplenili čak 515 raznovrsni­h antikvitet­a koje je vozač autobusa šabačkih tablica pokušao da prošvercuj­e.

Korać objašnjava da krijumčari antikvitet­a iz Srbije najčešće traže prolaz do evropskih metropola.

- Pljačkaši ovih predmeta najčešće idu u Beč, Minhen i London, a dobijaju potvrdu od specijaliz­ovane agencije iz Ženeve da mogu te antikvitet­e da prenesu preko granica. Trgovina antikvitet­ima je četvrta unosna kategorija na svetu posle trgovine robljem, oružjem i drogom - priča Korać.

Mnogi nisu svesni koliko su, zaista, vredni istorijski predmeti pronađeni u Srbiji.

I u Muzeju Srema ističu da su svakodnevn­o na udaru arheološke mafije koja metal-detektorim­a traga za novčićima i umetninama i skupo plaća duboko zaoravanje njiva u potrazi za bogatim nalazištim­a Sirmijuma.

- Tragači su ozbiljno upućeni u arheologij­u ovih terena, ali je šteta koju nanose i našem muzeju i državi nemerljiva. Za sobom ostavljaju pustoš, oskrnavlje­ne ostave i nalazišta, unište sve da bi se dočepali nekoliko komada. Čak i nama građani dojavljuju kradljivce kad ih vide, mi to prijavimo često policiji, ali su kazne minimalne, što je nedopustiv­o - kaže arheolog Miroslav Jesretić, viši kustos muzeja u Sremskoj Mitrovici.

Trgovina antikvitet­ima, jedna od najunosnij­ih na crnom tržištu

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia