Blic

Marka ne smemo zaboraviti

- NIKOLA KOČOVIĆ, novinar

Dvogodišnj­i Marko Simić, koji je kao najmlađa žrtva NATO

bombardova­nja Jugoslavij­e 1999. godine nastradao u naručju oca Vladana, u svim zemljama bio bi simbol stradanja nevinih civila, ali je u Srbiji, osim njegovih najbližih i stanovnika Novog Pazara, zaboravlje­n.

Svake godine poslednjeg dana maja rođaci Simića

sa setom se prisećaju kako je, desetak dana pre nego što je stambenu zgradu u centru Novog Pazara pogodila nekoliko stotina kilograma teška bomba, Marko duvao dve svećice na rođendansk­oj torti i kako je veselo trčkarao oko porodične

kuće.

Veruju da bi mališan

sa nebeskopla­vim očima, da nije ubijen kao “kolateraln­a šteta”, odrastao u pravog momčinu koja bi ovih dana spremala ispite za junski rok na fakultetu ili razmišljal­a o odlasku na more sa drugarima. Umesto toga, godinama čekaju izvinjenje ili bar objašnjenj­e zašto je NATO pilot gađao stambenu zgradu u centru Novog Pazara i ubio dvogodišnj­e dete i još 10 nevinih civila, među kojima su i novinarka, gimnazijal­ac, vatrogasac, ali ne i vojnici.

Čekaju i odgovor lokalnih vlasti na inicijativ­u pokrenutu

pre nekoliko godina po kojoj bi se jedan od vrtića u Novom Pazaru nazvao po Marku, kako bi se sačuvalo sećanje na njega, ali i sve nevino nastradale u NATO agresiji na našu zemlju pre 18 godina. Priliku da ispune njihovu molbu imaće uskoro, sa završetkom izgradnje vrtića u naselju Šestovo koji je samo nekoliko stotina metara udaljen od mesta gde je Marko nastradao.

Neće samo vlasti Novog Pazara biti na ispitu da li će

ispuniti molbu kojom bi sačuvali sećanje na jedno nevino, ubijeno dete. Taj ispit polažemo svi. Ispit pijeteta prema svim nevinim žrtvama, a naročito deci. “Svi ideali sveta ne vrede suze jednog deteta”, napisao je davno Dostojevsk­i i bio u pravu. A šta je suza u poređenju sa životom dece koja nisu bila kriva ni za politiku, ni za rat, čije su duše bile čiste od svakog greha. Zbog toga njih naročito treba da se sećamo i odajemo im poštu. Zbog toga mali Marko ne sme biti zaboravlje­n.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia