Blic

Stigli „hamviji“iz SAD, Vučić na probnoj vožnji

PREDSEDNIK SRBIJE OBIŠAO KASARNU VOJSKE U PANČEVU

- Lana Gedošević

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetu kasarni “Narodni heroj Stevica Jovanović” u Pančevu počeo je vožnjom u jednom od 19 “hamvija” koje su Vojsci Srbije donirale Sjedinjene Američke Države. To je praktično bila Vučićeva prva aktivnost na predsednič­koj funkciji.

Predsednik­a Srbije i ambasadora SAD Kajla Skota “hamvijem” je u krugu kasarne provozao jedan od pripadnika jedinice koja će koristiti ta vozila. Nakon vožnje, Vučić je rekao da je zadovoljan kako se pokazalo američko vozilo i zamolio američkog ambasadora da SAD pomognu u obnovi objekata kasarne u Pančevu.

Vučić je zahvalio Sjedinjeni­m Američkim Državama na donaciji 19 vojnih vozila “hamvi”, ukupne vrednosti oko 3,8 miliona dolara, i ocenio da se radi o vozilima izuzetnih performans­i koja će unaprediti mogućnosti Vojske Srbije. On je rekao da Vojska Srbije sada ima 40 vozila tog tipa koja se mogu koristiti i za borbene i za neborbene zadatke, a da ih Srbija dodatno oprema raznim vrstama naoružanja i oklopne zaštite. Prema njegovim rečima, trenutno se u kasarni u Zaječaru nalazi 14 “hamvija”, tri su u Tehničko-remontnom zavodu, dok se četiri koriste u mirovnim operacijam­a, pa je tako donacija od novih 19 vozila i te kako dobrodošla. On je, takođe, zahvalio na pomoći Nacionalne garde Ohaja u obnavljanj­u objekata i izrazio nadu da će biti nastavljen­o sa tom praksom.

Odgovaraju­ći na pitanje da li će i kada stići lovački avioni “mig-29” iz Rusiji, čija donacija je najavljena još u decembru 2016. godine, Vučić je rekao da se nada da će doći uskoro.

- Nadam se i očekujem da to bude završeno u naredna dva meseca, kako sam o tome obavešten... Time ćemo rešiti probleme sa našim Ratnim vazduhoplo­vstvom, gde imamo najviše problema - rekao je Vučić.

 ??  ?? poklon sad vojsci srbije
poklon sad vojsci srbije
 ??  ?? spremni za zajedniČke misije
spremni za zajedniČke misije

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia