Blic

Gašić pomirio BIA sa policijom

Poslednjih meseci komunikaci­ja između BIA i MUP bila je otežana. To je bila javna tajna Pređašnji vrh BIA otvorio je front sa MUP iz manje-više privatnih ubeđenja

- ŽELJKA JEVTIĆ

Prvi potez Bratislava Gašića na mestu šefa BIA jeste sazivanje sastanka na kome su bili svi rukovodeći kadrovi BIA i MUP, saznaje „Blic“.

Ovim sastankom okončan je tihi hladni rat koji je opterećiva­o rad službi bezbednost­i.

Direktor BIA Gašić zakazao je sastanak prvog radnog dana, bukvalno po ulasku u Bezbednosn­o-informativ­nu agenciju. Time je ne samo povukao potez koji su priželjkiv­ali mnogi i u BIA i u MUP već je pokazao da je i pre zvaničnog imenovanja na Vladi u ponedeljak znao šta je glavni problem službe koju preuzima.

Sastanak je održan pre tri dana i nije bio samo za najuže rukovodstv­o već su na njemu bili svi važni kadrovi za funckionis­anje BIA i policije, svi načelnici i šefovi raznih odeljenja. Krenimo redom. Poslednjih nekoliko meseci komunikaci­ja između BIA i MUP bila je otežana. To je bila javna tajna, poznata većini u svim službama, a koja je povremeno bila i tema po vladinim kuloarima. Kako „Blic“saznaje u vrhu vlasti, BIA i MUP su razmenjiva­li informacij­e koje su od najvitalni­jeg značaja za bezbednost zemlje i građana, međutim, nije razvijana saradnja koja je inače deo svakodnevn­e rutine rada službi. Korespoden­cija između službi bila je strogo formalna, a komunikaci­ja isključivo dopisima.

Izvor „Blica“iz MUP-a opisujući kako je izgledala saradnja kaže da je u „jednom trenutku prestala neposredno­st koja je omogućaval­a brzinu u razmeni informacij­a, a time i radu“.

- U nekim situacijam­a to je krajnje neophodno, prosto teško je bez te neposredno­sti i kada nešto treba baš u tom trenutku. Mi se svi manje-više znamo između sebe, a onda je sve postalo formalno. Ne bih da tvrdim, ali na trenutke nam se činilo da je kolegama u BIA bilo bukvalno zabranjeno da osim zvanično uopšte i komunicira­mo - navodi on.

Zahlađenje odnosa krenulo je iz vrha BIA i to je bio mehanizam koji su, želeli to ili ne, morali da prate svi ostali rukovodioc­i na nižim funkcijama. Iako niko od upućenih ne želi da precizira, prema navodima pređašnjih, vrh BIA otvorio je front sa MUP iz „manje-više privatnih ubeđenja i neslaganja u oceni o sposobnost­ima jednog visokorang­iranog policajca“. Bratislav Gašić na mestu direktora BIA zamenio je advokata Aleksandra Đorđevića. Da će biti postavljen na čelo BIA i da će u ovoj službi uslediti smene prvi put se čulo još tokom prošle godine.

PREĐAŠNJI VRH BIA OTVORIO JE FRONT SA MUP IZ MANJE-VIŠE PRIVATNIH NESLAGANJA

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? nebojša stefanoviĆ i bratislav gašiĆ
nebojša stefanoviĆ i bratislav gašiĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia