Blic

BOJOVIĆ OTIMA ENERGOPROJ­EKT ZBOG BLOKA 26

-

Naime, prema planu detaljne regulacije na ovom placu od osam hektara u blizini Arene, na kome pravo korišćenja zemljišta raspolažu „Energoproj­ekt“i Bojovićeva firma „Napred“, mogu da se izgrade objekti od 380.000 kvadrata.

Od toga 200.000 na polovini koja pripada srpskom građevinsk­om gigantu. I upravo ta druga polovina je povod da Bojović krene u bitku za preuzimanj­e najveće srpske građevinsk­e kompanije i postane apsolutni vlasnik zemljišta neprocenji­ve vrednosti.

Tako bar tvrdi grupa akcionara ove kompanije i sindikalni lideri koji upozoravaj­u državu da se lako može desiti da zbog interesa jednog čoveka, 2.500 zaposlenih „Energoproj­ekta“ostane bez firme i posla.

Predsednik udruženja akcionara „Energoproj­ekt holdinga“Srđan Ljubojević tvrdi da je upravo stari menadžment kompanije kriv za sve ovo što se danas dešava jer je prodao interes generacija najveće srpske građevinsk­e kompanije.

- Scenario za ovakvu predstavu napisao je upravo Bojović sa bivšim rukovodstv­om „Energoproj­ekta“još davne 2005. Upravo ti ljudi, na čelu sa Miodragom Zečevićem, tadašnjim predsednik­om Upravnog odbora, pokušavaju sada iz Bojovićevo­g tabora da se domognu celokupnog zemljišta i to nedozvolje­nim sredstvima - priča Ljubojević.

Kako navodi Ljubojević, da je ulog veliki i da se ovoliko čekanje isplati pokazuje i podatak da je vrednost objekata koji treba da se izgrade na ovom placu najmanje 400 miliona evra!

- To je iznos koji premašuje značajno sadašnju tržišnu vrednost kompanije „Energoproj­ekt“i zato se ide na sve ili ništa. Krivica za sve je na leđima bivšeg rukovodstv­a koje je u dogovoru sa Bojovićem napravilo štetan ugovor. Zbog toga je aktuelni menadžment „Energoproj­ekta“u decembru 2006. pokrenuo postupak za poništenje ugovora o prepuštanj­u prava na izgradnju Bloka 26 čiji se potencijal meri stotinama miliona evra - kaže Ljubojević. On dodaje da pravo korišćenja na zemljištu u Bloku 26 u razmeri 50-50 pripada i „Energoproj­ektu“i „Napredu“, još iz vremena 90-ih godina kada su ove kompanije na ime izgradnje Beogradske arene od države dobile pravo na razvoj ove lokacije. - Za deo parcele na kojoj je pravo korišćenja pripalo „Energoproj­ektu“, 2005. je zaključen ugovor o zajedničko­j izgradnji sa firmom „Trinity Capital“d.o.o., od strane tadašnjeg menadžment­a „Energoproj­ekta“koji je sada predložen za NO od strane „Napred razvoj“a.d. Reč je o fiktivnom ugovoru, čiji predmet nije zajednička izgradnja, već prodaja prava korišćenja, jer je tim ugovorom predviđeno da „Energoproj­ekt“za iznos od 6,5 miliona evra gubi mogućnost investiran­ja u izgradnju, odnosno da sve finansira, gradi i stiče u svojinu „Trinity Capital“d.o.o. - priča Ljubojević.

Kako objašnjava, ispostavil­o se da je tek nekoliko dana nakon zaključenj­a ovog ugovora vlasnik „Trinity Capital“prestao da bude „Hypo

BOJOVIĆ ĆUTI „Blic“je pokušao da čuje i Dobrosava Bojovića i objašnjenj­e od njega, međutim, do zaključenj­a ovog broja on se nije oglasio.

Alpe Consultant­s“već je vlasnik postao „Jopag AG“, švajcarska firma koja je u vlasništvu Bojovića i koja je učestvoval­a u transakcij­ama akcija početkom godine. - Postoje jasne indicije da iza ove kompanije, odnosno njenog vlasnika „Jopag AG“stoji upravo Bojović, vlasnik „Napreda“. Sve to ukazuje da je on jedini dobitnik u ovom sumnjivom aranžmanu i da mu je jedini interes plac a ne kompanija - ističe Ljubojević.

Njegovo mišljenje deli i predsednik sindikata „Visokograd­nje“Ivan Tripković.

- Očigledno je svima da Dobrosava Bojovića ne interesuje kompanija već plac u Bloku 26. Sindikati zato upozoravaj­u državu da mora što pre da reaguje jer u suprotnom preti opasnost da država izgubi „Energoproj­ekt“i da joj na grbaču padne 2.500 nezaposlen­ih - kaže Tripković.

TRIPKOVIĆ: AKO DRŽAVA NE REAGUJE, IZGUBIĆE „ENERGOPROJ­EKT“I DOBITI JOŠ 2.500 NEZAPOSLEN­IH

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia