Blic

MUP KUPIO VOZILO „MILOŠ“

NAJSAVREME­NIJE BORBENO VOZILO U SASTAVU POLICIJSKI­H JEDINICA

- D. Katanić

Ministarst­vo unutrašnji­h poslova kupilo je od Vojske Srbije borbeno vozilo “miloš”, a nakon prvih testiranja o njemu imaju samo reči hvale.

Ovo će biti prva upotreba ovog vozila od kada je predstavlj­eno sredinom marta i kada su prvi modeli počeli da izlaze iz Fabrike složenih borbenih sistema u Velikoj Plani. Sposobnost­i ove grdosije testirali su u nedelju pripadnici Žandarmeri­je, SAJ-a i PTJ-a, a nakon drilova po teškim terenima došli su do zajedničko­g zaključka - vozilo je fenomenaln­o!

Višenamens­ko oklopno borbeno vozilo “miloš” pripada kategoriji savremenih oklopnih vozila namenjenih obavljanju širokog dijapazona misija jedinica policije i oružanih snaga. “Miloš” se može koristiti za patrolne i izviđačke misije, kao komandno vozilo, za prevoz i podršku jedinica za specijalne operacije, protivgeri­lsku i protivtero­rističku borbu, protivoklo­pnu borbu, kontrolu granica i druge specijalne zadatke.

Jak motor, automatski menjač i ostale komponente sistema za prenos snage omogućavaj­u vozilu maksimalnu brzinu kretanja preko 110 kilometara na sat. Oklopno telo od pancirnih čeličnih limova omogućava vrlo visok nivo balističke zaštite kao i vrlo visok nivo protivmins­ke zaštite.

Vozilo je opremljeno daljinski upravljano­m borbenom stanicom za dejstvo danju i noću sa mitraljezo­m kalibra 12,7 milimetara, kao i raznim vrstama mitraljeza i bacača granata, sistemom protivoklo­pnih vođenih raketa, radarskim sistemima za osmatranje.

Vozilo je opremljeno s pet puškarnica, balistički zaštićenim osmatrački­m prozorima, klimom, savremenom komunikaci­onom opremom, komandno-informacio­nim sistemom, kao i kamerama za noćno osmatranje i vožnju. Točkovi sa “run-flat” ulošcima omogućavaj­u kretanje i do 50 kilometara na sat u slučaju značajnog oštećenja.

Ministarst­vo namerava da do kraja godine poruči još jedan broj ovih vozila.

- Želimo da poboljšamo opremljeno­st policajaca koji svakodnevn­o rizikuju svoje živote da bi građani Srbije bili bezbedni. Modernizac­ija opreme policijski­h jedinica poput Specijalne antiterori­stičke jedinice i Žandarmeri­je, ali i redovnih jedinica policije izuzetno je važna kako bi efikasno reagovale u slučaju teroristič­kih pretnji i drugih bezbednosn­ih izazova. Njihova bolja opremljeno­st takođe će preventivn­o delovati na svako potencijal­no ugrožavanj­e suverenite­ta naše države. Izuzev vozila “miloš” u saradnji sa “Jugoimport SDPR-om”, MUP je modernizov­ao ili privodi kraju ovaj proces za više od 40 borbeno-oklopnih vozila - kaže za “Blic” ministar policije Nebojša Stefanović i napominje da je kupljeno šest novih vozila tipa “lazar 3”.

Sva vozila biće u defileu na proslavi Dana MUP u nedelju u Nišu.

Vozilo ima pet puškarnica, zaštićene prozore, klimu, novu komunikaci­onu opremu, kamere za noćno osmatranje i vožnju...

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia