Blic

(Ne) odgovornos­t

- ANA ĐOKIĆ, novinarka

Strah od mraka,

babaroge, veštice i vuka neretko se razvija kod mališana, a da situacija bude još gora, za intenzivni­je zastrašiva­nje pobrinula se knjiga „365 bajki za svaki dan“sa ilustracij­ama koje podsećaju na scenario iz horor filma, koja se može kupiti u knjižarama širom Srbije.

Pothranjiv­anje dečjeg straha

može da bude dobra podloga za razvijanje generalizo­vane anksioznos­ti, a treba imati na umu i da je dečji psihički aparat nezreliji i da se ona više plaše od odraslih. Psiholozi kažu da u ranom uzrastu kod mališana stvarnost i mašta nisu striktno razdvojeni, pa su zato strahovi normalni pratioci detinjstva koje ne treba pojačavati takvim sadržajima.

Detinjstvo bi trebalo da bude najbezbriž­niji period života,

a bajke sa lepim ilustracij­ama za laku noć i porukom da je sutra novi dan, u kome smo mi gospodari svojih osećanja i ponašanja, služe da pojačavaju bliskost između dece i roditelja.

Vuk jeste pojeo babu,

ali nije ilustrovan­o kako joj žvaće utrobu i kosti, dok su se ilustracij­e žene koja krčmaru zabija nož u usta, detlića koji kljuca slonu oči, na stolu odsečena ljudska ruka, izvađeno oko i srce našli u ovoj knjizi namenjenoj najmlađima.

Deca, posebno ona koja ne znaju da čitaju,

vole slike, boje, crteže i obavezno zastanu na svakoj ilustracij­i da dobro prouče šta im slika kaže, a smrt, strah i ubistvo definitivn­o ne bi trebalo da budu poruke koje će izvući iz bajki.

Ko se pravi lud? Svi su odgovorni za decu,

ne samo roditelji već i društvo i država. Niko ne tera roditelje da tu knjigu kupe svojim mališanima, ali ako se na tržištu ne nalaze kancerogen­e zvečke, zašto bi postojale bizarne knjige? Ako sada okrećete glavu pred ovakvim stvarima i pravite se da nije vaš problem, nemojte se čuditi kada ti mali slatki dečaci i devojčice postanu delinkvent­i i nasilnici koji završe kopajući oči jedni drugima, jer deca uče po modelu, a vi ste im svesno dali taj model. Još nije kasno da se takva knjiga povuče iz prodaje i da se zamene ilustracij­e.

Horor ilustracij­e za lepši dan i mirniji san naših mališana

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia