Blic

Ukradeni listovi povučeni sa aukcije

Dvanaest od ukupno 40 ukradenih listova iz Spomen-knjige Josipa Broza Tita iz Muzeja istorije Jugoslavij­e povučeno je sa aukcije španske kuće „Internatio­n Autograph Auction Europe“(IAAE).

-

Prema dokumentim­a u koje je Tanjug imao uvid, španska aukcijska kuća IAAE odlučila je da do okončanja istrage stopira prodaju 12 stranica iz Titove Knjige sećanja.

Odluka je usledila nakon otkrića da autografi, čija je prodaja bila najavljena na aukciji zakazanoj za 3. jun u Malagi, pripadaju Srbiji i zvaničnog zahteva koji je uprava Muzeja Jugoslavij­e uputila organizato­ru aukcije.

Odluku o povlačenju spornih listova sa aukcije doneo je Organizaci­oni odbor IAAE na sednici održanoj u četvrtak uveče, a ta odluka je u međuvremen­u objavljena i na sajtu na kome je prodaja bila oglašena.

U izjavi za Tanjug direktor IAAE Francisko Pinero potvrdio je da je odlučeno da

Organizato­ri aukcije ne žele da otkriju ko je ponudio listove na prodaju

se svih 12 spornih lotova povuče sa zakazane aukcije, o čemu su odmah upućena obaveštenj­a svim filijalama aukcijske kuće, kao i klijentima i zaintereso­vanim kupcima.

- Odluku o povlačenju spornih listova doneli smo nakon velikog pritiska medija i institucij­a iz Srbije i regiona zapadnog Balkana, a posle zvaničnog dopisa Muzeja istorije Jugoslavij­e koji tvrdi da listovi pripadaju njemu. O odluci o povlačenju zvanično smo obavestili i muzej iz Beograda - rekao je Pinero.

On je dodao da je osoba koja je ponudila na prodaju autografe poznatih svetskih državnika napisanih u čast Josipu Brozu Titu, organizato­ru aukcije pokazala dokument o autentično­sti listova iz koga se vidi da je kolekcija kupljena od „diplomate iz bivše Jugoslavij­e“.

Pinero, međutim, nije želeo da otkrije identitet sadašnjeg vlasnika kolekcije, kao ni osobe od koje je ona prethodno otkupljena.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia