Blic

Srbi i Španci su slični

ŠPANSKI PLESNI SPEKTAKL U BEOGRADU

- MIONA KOVAČEVIĆ

Nacionalni balet Španije nastupiće na Velikoj sceni Sava centra sutra (20). Više od 40 vrhunskih igrača uz pratnju desetine muzičara odigraće četiri komada: “Bolero”, “Ritmos”, “Solea del Manton” i “Alento”.

prezentuju četiri stila španskog plesa: flamenko, eskuela bolero, folklor i stilizovan­i ples - kaže za “Blic” Antonio Naharo, umetnički direktor trupe.

Nacionalni balet Španije je najveća plesna kompanija u Španiji, koja broji negde oko 80 ljudi, među kojima je 40 igrača.

- Svi igrači imaju klasično baletsko obrazovanj­e i svakoga dana i dalje imaju časove baleta, jer to je

Sve to na koreografi­je Rafaela Agilara, Alberta Lorke, Blanke del Rej, odnosno Antonija Nahara. Iako je zvanično ime kompanije Nacionalni balet Španije (Ballet Nacional de España), ona nema klasičan baletski repertoar sa špic patikama i pačkama. Osnovalo ju je špansko Ministarst­vo za kulturu pre 40 godina sa ciljem očuvanja španskog baleta, odnosno narodne španske igre (na španskom “ballet español” ili “baile español”), ali i njenog osavremenj­ivanja.

- Na repertoaru Nacionalno­g baleta Španije trenutno je šest različitih produkcija koje širom sveta osnova za sve druge stilove - objašnjava Naharo.

Budući da je srž Nacionalno­g baleta Španije tradiciona­lni španski ples, svi igrači su Španci jer oni, prosto, imaju najbolje osnove i poznavanje ove vrste igre, dodaje on.

Program koji će Nacionalni balet Španije predstavit­i u Sava centru je kombinacij­a njihovog tradiciona­lnog repertoara i jedne novije produkcije, “Alento”.

- Naš cilj je da srpskoj publici prikažemo istorijske komade i moderne varijante. “Bolero” Morisa Ravela, toliko često izvođen na baletskim scenama, u našoj verziji je veoma lična i originalna vizija koreografa Rafaela Agilara (1929 - 1995), jednog od najpoznati­jih savremenih koreografa španske igre ističe Naharo.

Osim izvrsne tehničke potkovanos­ti igrača španskog plesa, Navaro smatra da je za veliku popularnos­t ove vrste igre zaslužan umetnički dojam.

- Mi dosta značaja pri izvođenju pridajemo ekspresiji, duši, energiji i strasti. Naša igra nije samo običan pokret već i izraz naše zemlje i mislim da publika to oseti i da je zato uvek duboko dirnuta posle takvih nastupa - ocenjuje Navaro.

On se vrlo dobro seća prethodnog gostovanja svoje trupe u Sava centru, 2014. godine.

- Kako bih zaboravio silne ovacije kojima smo ispraćeni! Sećam se i da je publika, ali i ljudi koje smo sretali, imala specifičan karakter, vrlo sličan španskom: iskren, energičan i izražajan. To me je oborilo s nogu! - otkrio je Navaro.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia