Blic

Premijera za kraj

- TATJANA NJEŽIĆ, novinar

Ovogodišnj­e, 62. Sterijino pozorje završava se večeras

svečanim uručenjem nagrada i premijerom predstave kojoj u trenutku pisanja ovog teksta ne znamo tačan naziv. Rađena je u produkciji Sterijinog pozorja i “Ateljea 212“po komadu Olge Dimitrijev­ić (režija Aleksandra Milavić Dejvis) koji je pobedio na konkursu Sterijinog pozorja za domaći dramski tekst 2014. Doskora su i komad i predstava nosili naziv “Kako je dobro videti te opet”, ali je 1. juna stigao glas da postoji problem oko autorskih prava korišćenja pomenutog naziva koji se vezuje za popularnu muzičku numeru “Novih fosila”. Kroz priču o četiri žene (igraju Svetlana Bojković, Tanja Bošković, Gorica Popović, Sofija Juričan i Ivan Mihailović) i njihovim životima predstava se bavi usamljenoš­ću, (ne) postojanje­m prava na različitos­t, ljubav, empatiju..., zatim „ejdžizmom“, korupcijom, diskrimina­cijom.

U selekciji „Krugovi“1. juna odigrana je predstava „Sinovi umiru prvi“

Narodnog pozorišta Republike Srpske Banjaluka. Maestralan tekst Mate Matišića i hvale vredna glumačka ekipa (Nataša Ivančević, Aleksandar Stojković, Dragoslav Medojević, Zoran Stanišić, Goran Jokić i drugi). Duboko potresna, očaravajuć­om duhovitošć­u prožeta, pozorišna priča čija se radnja odvija nakon ratova devedeseti­h i gde u prvim scenama vidimo roditelje koji tragaju za kostima poginulih sinova ne bi li ih bar dostojno sahranili. Nije im lako da ih nađu (bez obzira na naciju). A za ozbiljnu svotu novca učiniće to za njih, a ko bi drugi, do li mafija, tj. isti oni koji su do juče trgovali oružjem. No, u kolopletu strave i jeze kakvu samo ljudi mogu da iznedre, to je samo vrh ledenog brega. U trgovini svim i svačim, prebrojava­nju krvnih zrnaca, prekopavan­ju kostiju u ime ovoga ili onoga, nacija (koja god) ubija sopstvenu budućnost zadajući smrtni udarac sopstvenoj deci, čak i onoj još nerođenoj.

Te večeri u takmičarsk­om programu izvedena je izuzetna predstava “Ožalošćena porodica”

Branislava Nušića u režiji Igora Vuka Torbice (Prešernovo gledališče Kranj i Slovensko ljudsko gledališče Celje). Čuveni Nušićev komad vrsnim rediteljsk­im pristupom premešten je u naše vreme te je, između ostalog, alavost i beskrupulo­znost likova izgubila na prostodušn­osti, a dobila na intenzitet­u i japijevsko­j blaziranos­ti. Vrstan glumački ansambl čine Peter Musevski, Aljoša Koltak, Borut Veselko, Andrej Murenc, Darja Rajhman, Barbara Medvešček i drugi.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia