Blic

Ljutim se na igrače za njihovo dobro

- aleksandar pijevac

Oni znaju da im želim najbolje i da vodim računa jer su i oni nečija deca, rekao je srpski stručnjak za “Al Džaziru”.

Kada Željko Obradović kaže da iza sebe ima najuspešni­ju sezonu, ne preostaje nam ništa drugo nego da verujemo trofejnom stručnjaku koji na svom dlanu drži evropsku klupsku košarku. Trener Fenerbahče­a je u emisiji “Oni pobeđuju” na kanalu “Al Džazira” govorio o pobedama i porazima, odnosno o teškim i lepim trenucima koji su obeležili njegovu karijeru.

- Kada sam počeo kao trener u Partizanu, pamtim da nisam spavao tri meseca. Jedino čega sam se plašio je da neću imati odgovor na pitanje igrača. Danas, ovo je meni najlakši posao na svetu. Naravno, dosta toga se promenilo i samo glup čovek misli da može da ostane isti. Naravno da nisam isti i radim na sebi. Privilegij­a je da se baviš poslom koji voliš. Mnogo sam srećan, ne mogu da zamislim život bez košarke. Znam da će jednom doći trenutak kada će nešto kliknuti i da se više neću baviti ovim poslom. Spreman sam za to - rekao je Obradović za “Al Džaziru”.

Najbolji trener Evrope priznaje da često zna da plane na klupi, ali da to radi u korist igrača.

- Ljubav između igrača i mene je obostrana. Ja sam srećan što sam roditelj dvoje dece. Moji igrači su moji najbolji prijatelji koje imam i uvek vodim računa da su i oni nečija deca. Znam kako me ljudi gledaju na klupi kada izgledam kako izgledam. Svestan sam toga i jako mi je krivo. Oni znaju da je to za njihovo dobro. Pitajte Bogdana Bogdanović­a ili bilo kog drugog igrača. Van terena se potpuno razlikujem od Obradovića na terenu. Nema problema da ostanemo napolju dugo u noć, da razgovaram­o o svemu. Igrači su to prepoznali ako već pričaju da ima ljubavi. Oni znaju da je to moj posao.

Obradović kaže i da ne žali što nije ostao u NBA ligi kada je imao priliku.

- Kada donesete odluku, morate da živite s njom. I to je uvek najbolja odluka, bez obzira na to kako se završi. Posle 13 godina u Panatinaik­osu, otišao sam u Detroit kod prijatelja Džoe Dumarsa. Bio sam deo Pistonsa i shvatio sam da ne bih imao problem da sedim na klupi NBA tima. Međutim, život i druge stvari su me vukle da ostanem u Evropi. NBA priča je za mene završena. Produžio sam ugovor na tri sezone i Fener je moj klub.

Na kraju, Željko smatra da se naporan trud uvek isplati, kao što je to slučaj sa Fenerbahče­om.

- Prođe ti kroz glavu sve što si radio proteklih godina. Ekipa je napravljen­a da bude u vrhu evropske košarke. Imali smo stravičan pritisak jer se fajnal-for igrao u Istanbulu. Igračima sam objasnio da se u životu ništa ne mora i da imaju jedan jedini put. Da ih ubediš da te prate, kao što sam i ja njih pratio. Uvek sam otvoren vi ste ti koji odlučujete na terenu. Odlučili smo se za velike rezove i doveli smo igrače koji imaju karaktera i koji znaju šta se od njih očekuje. Videćemo kako će izgledati tim za narednu sezonu. Fajnal for se igra u Beogradu tako da imam dodatni motiv.

Obradović ne krije i da trenerski posao zahteva maksimalan napor.

- Ima toga što je ostavilo posledica na zdravlje sve ove godine. Zajedno sa ekipom idem na lekarske preglede. Fizički sam aktivan, pokušavam da izbacim stres. Najvažniji su mi porodica i prijatelji. Srećom, imam ih puno i pravi su. Postoji hipertenzi­ja, ali rešavam je tableticam­a, šarenim - našalio se Obradović.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia