Blic

Dačić i Karić lobirali u SPC protiv Brnabić

Lider Socijalist­ičke partije Srbije Ivica Dačić i šef Pokreta snaga Srbije Bogoljub Karić poslednjih dana aktivno lobiraju kod pojedinih predstavni­ka Srpske pravoslavn­e crkve da utiču na to Dačić bude novi mandatar vlade, saznaje „Blic“!

- danijela lukoviĆ

Glavni favoriti za novog premijera su, kao što je već poznato, ministarka državne uprave Ana Brnabić, gradonačel­nik Novog Sada Miloš Vučević, ali i šef diplomatij­e Dačić. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rešiće ovu nedoumicu, kako je najavio, do 20. juna, a prema našim saznanjima, sve do pre nekoliko dana bio je blizu odluke da Brnabićevo­j prepusti vladu zbog rezultata koje je u poslednjih devet meseci postigla.

Međutim, kako otkriva naš odlično obavešteni izvor, stvari su počele da se menjaju nakon što je generalni sekretar Predsedniš­tva Nikola Selaković bio na sastanku sa pojedinim vladikama SPC.

- Reč po reč, Selaković i predstavni­ci SPC dotakli su se i teme oko toga ko će biti novi premijer. Svako je dao svoju viziju kakav treba da bude novi kormilar, a na osnovu onoga što su pojedine vladike rekle, bilo je jasno da se protive da to bude Brnabićeva. Isto tako, bilo je očigledno da je za neke uticajne vladike u SPC najprihvat­ljivija opcija da Dačić bude novi šef vlade - prepričava naš izvor detalje sa sastanka.

Jedan od ključnih igrača u priči je, kako dodaje naš sagovornik, Bogoljub Karić, koji više ne krije naklonost lideru SPS.

- Poznato je da je Karić u odličnim odnosima sa SPC, da je veliki vernik i da neguje prijateljs­tvo sa crkvenim velikodost­ojnicima. Više nego očigledno je bilo da Karić preko svojih kontakata u SPC pomaže da odluka o novom premijeru pretegne u korist Dačića - navodi naš sagovornik.

Izvor “Blica” dodaje i da ne treba da čudi otkud Karić u priči oko izbora novog šefa vlade.

- Karić je u jednom momentu izražio želju da kupi „EUnet“, firmu koja je jedan od lidera u internet komunikaci­jama, i nastupao je kao da mu taj posao nekako pripada. Međutim, na kraju je „Telekom” po svim pravilima kupio „EUnet“, a Karić je očigledno jako nezadovolj­an što ovaj posao nije zaključen povoljno po njega, te se okrenuo Dačiću. Očigledno računa na to da će, ako lider SPS dođe na čelo vlade, imati nekog na čiju pomoć može da računa pri sklapanju unosnih poslova - tvrdi izvor „Blica”.

Komentariš­ući saznanje „Blica”, Karić je ocenio da će Vučić doneti dobru odluku.

- Poslednji čovek za kojeg bih mogao da lobiram u crkvi je baš Dačić, jer znam da je ateista. Svaki put kada vidim patrijarha Irineja i Dačića da stoje jedan pored drugog, mene oblije hladan znoj, u ogromnom čudu budem zbog takvog spoja. Ne sumnjam da će Vučić doneti dobru odluku, i koga god da predloži, biće odličan premijer. Ako pogledamo što je sve do sada postigao, niko ne bi trebalo da sumnja u njegov izbor kaže Karić.

Dačić je bio manje rečit, ali je ponovio da mu mesto premijera nije u planu.

- Saznanja da sam sa Karićem lobirao u SPC su obična glupost. Zašto bih lobirao u SPC, kada o tome odlučuje Vučić? Kad sam ja to tražio da budem premijer? Ne odlučuju popovi, već Vučić - rekao je Dačić.

Karić za „Blic“: Ne sumnjam da će Vučić doneti dobru odluku, i koga god da predloži, biće odličan premijer. Ne bi trebalo da sumnjamo u njegov izbor Dačić za „Blic“: Zašto bih lobirao u SPC, kada o tome odlučuje Vučić? Kad sam ja to tražio da budem premijer? Ne odlučuju popovi, već Vučić

 ??  ?? POJEDINCI IZ SPC NE GLEDAJU BLAGONAKLO­NO NA MOGUĆNOST DA PREMIJER BUDE ANA BRNABIĆ
POJEDINCI IZ SPC NE GLEDAJU BLAGONAKLO­NO NA MOGUĆNOST DA PREMIJER BUDE ANA BRNABIĆ
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia