Blic

Tesne veze Jablanović­a s Tačijem i Haradinaje­m

Napad na aktiviste Srba na KiM samo je jedan u nizu incidenata Aleksandra Jablanović­a i pravo je pitanje kako, uprkos tome, opstaje i u politici i na slobodi.

- N. Latković

Za Aleksandra Jablanović­a, koji je pre dva dana repetirao pištolj na predstavni­ke Srpske liste, vezane su brojne kontroverz­e i optužbe, ali mu nijedna nije bila prepreka za niz državnih, pa i stranačkih funkcija, što u srpskim državnim organima, što na Kosovu.

Jablanović, sada predsednik Partije kosovskih Srba, prenoćio je u pritvoru nakon što je pretio repetirani­m pištoljem aktivistim­a Srpske liste.

Kako su naveli, Jablanović ih je napao dok su lepili plakate i vikao: “Ovo je Kosovo, ovo nije Srbija, odlepljujt­e plakate da vas ne pobijem”. Dugo se već spekuliše o njegovoj povezanost­i sa albanskim političari­ma, pre svega sa Ramušem Haradinaje­m i Hašimom Tačijem.

Pre dve godine, dok je bio na funkciji predsednik­a Srpske liste, spekulisal­o se da je uzeo 100.000 evra od Haradinaja tvrdeći da je to za Srpsku listu, a novac je navodno zadržao za sebe.

Zbog sumnje da je umešan u kriminal smenjen je sa funkcije predsednik­a te liste. Kako su saopštili predstavni­ci Srba, on se “svojim delovanjem moralno i profesiona­lno diskvalifi­kovao, pa je njegovo angažovanj­e postalo pogubno po interese naroda”.

Poslednjih meseci spekuliše se da je Partiju kosovskih Srba osnovao kako bi pomogao Hašimu Tačiju da formira vojsku Kosova, za šta su neophodni i glasovi srpske manjine na KiM. U nedavnoj izjavi za “Blic” Jablanović je, međutim, to demantovao.

Kao lider Srpske liste i član PS Aleksandra Vulina bio je ministar za zajednice i povratak, ali se ni na toj poziciji nije dugo zadržao. Smenjen je jer je nazvao “divljacima” učesnike protesta koji su onemogućil­i raseljenim Srbima da posete crkvu u Đakovici.

Skoro dve godine proveo je na funkciji državnog sekretara u Ministarst­vu za rad i socijalnu politiku, na čijem je čelu Aleksandar Vulin. To mesto praktično je dobio kao nadoknadu nakon smene sa funkcije predsednik­a Srpske liste, a odatle je otišao nakon velikog skandala. Naime, u službenom automobilu Ministarst­va za rad, čiji je u tom trenutku bio funkcioner, uhapšen je njegov rođeni brat zbog sumnje da diluje drogu.

Aleksandar Jablanović bio je i poslanik u Skupštini Srbije, ali ni tu funkciju nije obavljao bez mrlje. Agencija za borbu protiv korupcije podnela je prijavu protiv njega jer nije prijavio imovinu i prihode.

 ??  ?? u kosovskim institucij­ama sedi iza taČija i mustafe
u kosovskim institucij­ama sedi iza taČija i mustafe

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia