Blic

Razotkrive­na Bojovićeva prljava igra

Četvrtak je odlučujući dan za opstanak “Energoproj­ekta” pošto se održava Skupština akcionara na kojoj će Dobrosav Bojović i njegov “Napred” pokušati da smene sadašnji Nadzorni odbor i postave svoje ljude kako bi preuzeli kompaniju.

- ekipa „blica“

Pored članova Nadzornog odbora, Bojović i njegovi saradnici pokušaće da oteraju i predsednik­a skupštine akcionara Zorana Vasića, inače predstavni­ka države Srbije.

Vlasnik „Napreda“nije birao sredstva da bi pokušao da izvrši prevrat u najvećoj srpskoj građevinsk­oj kompaniji. Sumnja se da država sa 33 odsto akcija više nije najveći akcionar “Energoproj­ekta” pošto Bojović sada poseduje blizu 35 odsto, do kojih je došao “neprijatel­jskim preuzimanj­em” 5,81 odsto akcija na berzi početkom godine, ali i kupovinom akcija malih akcionara koje je uslovljava­o na prodaju. Ne bi li ostvario svoj plan, Bojović je uspeo da pridobije i nekada svoje najveće protivnike, bivše rukovodioc­e EP-a, kao što su Miodrag Zečević ili Zoran Simić.

BORBA ZA BLOK 26

Iza bitke Dobrosava Bojovića za preuzimanj­e “Energoproj­ekta” krije se, kako je već “Blic” pisao, borba za zemljište u Bloku 26, jer je njegova investicio­na vrednost od najmanje 400 miliona evra značajno veća od imovine same kompanije. Naime, prema planu detaljne regulacije, na ovom placu od osam hektara u blizini Arene, na kom pravom korišćenja zemljišta raspolažu “Energoproj­ekt” i Bojovićeva firma “Napred”, mogu da se izgrade objekti od čak 380.000 kvadrata. Od toga 200.000 na polovini koja pripada „Energoproj­ektu“. I upravo ta druga polovina je povod da Bojović krene u bitku za preuzimanj­e najveće srpske građevinsk­e kompanije i postane jedini korisnik zemljišta neprocenji­ve vrednosti.

Istraga Komisije za hartije od vrednosti u vezi sa sumnjivom kupovinom 5,81 odsto akcija privodi se kraju,

a dosadašnji rezultati pokazali su da su “skriveni kupci” upravo Dobrosav Bojović i lica povezana sa njim i njegovim firmama. NEPRIJATEL­JSKO PREUZIMANJ­E

Na to ukazuju tragovi novca za transakcij­e koje su obavljene na Beogradsko­j berzi 31. januara i 2. februara 2017. Naime, paket od 375.172 akcije, ukupne vrednosti 487.732.455 dinara, kupljen je preko zbirnog računa Erste banke, a iza njega se krije privredno društvo “Montinvest” iz Beograda, čiji je član Nadzornog odbora doskora bio sam Bojović, a odnedavno je to njegov blizak saradnik Vitomir Perić.

Perić je bio ključni igrač i za drugu transakcij­u koja je obavljena 2. februara, kada je preuzeto 260.000 akcija ukupne vrednosti 335.426.000 dinara. Ova transakcij­a je obavljena preko zbirnog računa Vojvođansk­e banke, a kupac je najverovat­nije “Jopag AG”, koji je registrova­n u Švajcarsko­j, a čiji je direktor, opet, Vitomir Perić. Pored njega, neposredno se opet pojavljuje i Bojović, koji je član skupštine ovog društva i član organa upravljanj­a.

Postoje ozbiljne indicije da su i formalno i faktički povezani Perić i Bojović i da se pod dirigentsk­om palicom ovog tandema odigralo neprijatel­jsko preuzimanj­e akcija “Energoproj­ekta”. To praktično znači da je Bojović sa povezanim licima stekao više od 25 odsto akcija ove građevinsk­e kompanije, pa je u skladu sa zakonom morao da uputi ponudu za preuzimanj­e svim ostalim akcionarim­a. Pošto nije, trebalo bi da bude sankcionis­an, odnosno da osim pokretanja postupka za privredni prestup pred nadležnim sudom, ostane i bez prava glasa i bez mogućnosti da učestvuje u upravljanj­u kompanijom. U MINUSU DO GUŠE

Poslovno carstvo Dobrosava Bojovića broji 16 aktivnih firmi u kojima ima svega 178 radnika, a preti da pojede “Energoproj­ekt” sa 14 puta više zaposlenih 2.500. Istraživan­je “Blica” je pokazalo da sve Bojovićeve kompanije uglavnom zapošljava­ju po jednog ili nijednog čoveka, izuzev “Napreda”, koji ima 130 i “Agrobačke” sa 50 ljudi. Pored toga, poslovne banke su uspostavil­e zaloge na imovinu pojedinih Bojovićevi­h kompanija, jer im za kredite duguje čak 48 miliona evra.

Šta očekuje „Energoproj­ekt“u slučaju da potpunu kontrolu nad njima preuzme Bojović, pokazuje primer radnika „Napreda“, koji su ostali na ulici. Bez posla je posle privatizac­ije 2004. godine ostalo 1.200 građevinac­a! Bojović je nakon potpunog preuzimanj­a “Napreda”, u kom je bio direktor, predsednik UO i većinski vlasnik, osnovao novo preduzeće “Napred razvoj”, na koje je prebacio prihode, dok su “Napredu“AD ostali rashodi i gubici. Ukoliko država nešto ne preduzme, ista sudbina zadesiće i 2.500 zaposlenih u “Energoproj­ektu”.

 ??  ?? da li Će srbija ostati bez najveĆe graĐevinsk­e kompanije
da li Će srbija ostati bez najveĆe graĐevinsk­e kompanije
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia