Blic

Država ozbiljno da investita u privredu!

“U Srbiji pola miliona ljudi nema posao, a još toliko radi za 200 evra. Stranci ni uz subvencije ne mogu da reše problem. Ne mogu ni domaće privatne kompanije. Mnogima će se podići kosa na glavi, ali ovde samo država može da bude ozbiljan investitor.”

-

Ovo je u svom programu za ekonomski razvoj Srbije, koji je objavio NIN, napisao bivši gradonačel­nik Beograda i predsednik DS-a Dragan Đilas. On kaže da je program napisao da bi “menjao loše stvari” pošto će se u Srbiji živeti “još gore ako nastavimo sa postojećim ekonomskim konceptom”.

- U teoriji svi znaju rešenje - da se pokrene privreda. Ali u praksi su za to neophodne investicij­e, a za njih je kapital. Najvažnije pitanje je gde danas naći novac, pita se Đilas i kaže da je za strane investitor­e propuštena šansa jer su oni devedeseti­h otišli u Poljsku, Češku, Slovačku i Mađarsku.

- Ovde mogu da dođu manje kompanije, uglavnom zbog jeftine radne snage i ogromnih subvencija. Čak i uz te podsticaje, godišnje se zaposli tek nekoliko desetina hiljada ljudi, a više od dve trećine ima plate do 200 evra. To ne rešava problem, samo ga sakriva - kaže Đilas i rešenje nalazi u investicij­ama države.

- Mnogima će se od ove rečenice podići kosa, ali svetska praksa govori da država može da bude dobar investitor i vlasnik. Četvrtina od 500 najvećih firmi na svetu je u većinskom vlasništvu države. I pri tome najveći udeo državnih firmi u BDP-u je baš u najrazvije­nijoj državi centralne Evrope Poljskoj.

Đinđić daje rešenje gde uložiti pare:

- Ispod zemlje imamo rude i potencijal za razvoj energetike. Iznad ruda imamo reke i najplodnij­u zemlju u Evropi. Ali mora da se zasadi, održava, bere, skladišti, prevozi. Kao što ni nafta ne izlazi sama, ni jabuke, šljive, borovnice... ne rastu same. Poljoprivr­eda sa prehramben­om industrijo­m i energetika su, uz IT, sektori koje treba podržati. A kad se pokrenu velike firme, to je šansa i za srednja i mala preduzeća.

 ??  ?? u celom svetu postoje ozbiljne državne kompanije
u celom svetu postoje ozbiljne državne kompanije

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia