Blic

Dobra vest: Padaju cene rominga u regionu!

Cene rominga za Srbiju, Crnu Goru, BiH i Makedoniju biće ponovo snižene od 1. jula, izjavio je direktor RATEL-a Vladica Tintor.

-

Sporazum između ove četiri države sprovodi se od jula 2015. godine, a sada su utvrđene maksimalne cene koje operateri mogu da naplaćuju u regionalno­m romingu.

Cena odlaznog minuta u romingu u regionu je trenutno najviše 24 centa, a dolaznog sedam.

Od početka jula cene će biti snižene na 19 centi za odlazne pozive, a pet centi na dolazne. Na te cene se dodaje i PDV od 20 odsto.

Kada je i pitanju korišćenju interneta u regionu, maksimalne cene su trenutno ujednačene na 45 centi za megabajt, a od jula će biti upola niže, odnosno 20 centi po megabajtu plus PDV.

- Što se tiče infrastruk­ture, do sada su opereteri nezavisno razvijali mobilne i fiksne mreže. Sa razvojem servisa koji zahtevaju veliki kvalitet i veliku propusnu moć, dolazi do konvergenc­ije tih mreža i svi operateri moraju da razvijaju i žične i bežične

Od početka jula cene će biti snižene na 19 evrocenti za odlazne pozive, a na pet centi za dolazne. Na to treba dodati 20 odsto PDV-a

mreže - naveo je Tintor.

On je dodao da je u mobilnom segmentu najaktueln­ija četvrta generacija mobilne telefonije koja je prisutna već godinu i po dana u Srbiji.

Prema njegovi rečima, što se tiče virutelnih mobilnih operatora, krajem prošle godine su registrova­na dva u Srbiji.

- Jedan je britanski „Mundio mobile“, a drugi domaća firma „Globaltel“. Očekujemo da će oni dodatno povećati konkurentn­ost na tržištu mobilnih telefona - rekao je Tintor.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia