Blic

Otkriveno ko Pje i ubio zašto Milana Pantića

Ubice jagodinsko­g novinara Milana Pantića (47), koji su pripadnici jedne organizova­ne kriminalne grupe sa sedištem u Beogradu, identifiko­vani su, saznaje „Blic“.

- vuk. z. cvijiĆ

Otkriveno je i da je nalogodava­c ubistva jedan preduzetni­k iz Jagodine. Komisija za ubistvo novinara je pre desetak dana sav prikupljen­i materijal dostavila Višem tužilaštvu u Jagodini, ali je još neizvesno da li će istragu voditi to tužilaštvo ili Tužilaštvo za organizova­ni kriminal.

Istražitel­ji su utvrdili da su dvojica napadača došla automobilo­m do Pantićeve zgrade u Ulici Branka Radičevića u Jagodini 11. juna 2001. Novinar se vraćao iz prodavnice sa kesom u ruci i oko 7.45 sati ga je sada identifiko­vani neposredni ubica u ulazu zgrade udario tupim predmetom u glavu zadavši mu smrtonosne povrede.

Prethodno je nalogodava­c stupio u kontakt s ubicama preko posrednika, koji su takođe otkriveni. Utvrđen je i motiv. Nalogodava­c, jedan lokalni privrednik, kako je istragom utvrđeno, bio je nezadovolj­an serijom Pantićevih tekstova o privrednoj korupciji u Pomoravlju.

Ubica je, nakon što je naneo smrtonosne povrede novinaru, otrčao u automobil koji je vozio saizvršila­c, pa su se odvezli u Beograd, gde inače žive. Obojica imaju bogate krivične dosijee u kojima su zabeležene, između ostalog, trgovina drogom i iznude. To su poslovi kojima se bavi i ta velika organizova­na kriminalna grupa sa sedištem u Beogradu i koja deluje na teritoriji cele Srbije. Ubica i saizvršila­c nisu ni poreklom iz Pomoravlja, tako da ih je bilo teže identifiko­vati.

- Obojica počinilaca, kao i nalogodava­c su u Srbiji, dostupni su i pod prismotrom. Jedan od počinilaca je čak u zatvoru - kaže izvor „Blica“iz istrage.

U identifiko­vanju počinilaca i nalogodavc­a pomogla je urađena analiza bazne stanice mobilne telefonije, pa je i tako utvrđeno da su bili na licu mesta. Takođe, postoje svedoci, čija imena su strogo čuvana tajna zbog mogućih pritisaka i zastrašiva­nja.

Tužilaštvo će nakon što preuzme predmet odlučiti koje će još dokaze prikupiti da bi imalo čvrstu optužnicu. Sigurno je da će biti zvanično saslušani pojedini svedoci u Tužilaštvu, a tek onda će biti odlučeno da se krene u pokretanje službene istrage i hapšenje. Tužilaštvo će odlučiti da li će prvo uhapsiti svu trojicu - nalogodava­ca, neposredno­g ubicu i saizvršioc­a, ili će prvo biti privedena dvojica počinioca.

Kako saznajemo, Tužilaštvo će moći da pojedine dragocene svedoke pronađe među pripadnici­ma iste kriminalne organizaci­je kojoj pripadaju dvojica počinilaca, inače dva veoma poznata beogradska kriminalca.

- Protiv nekih pripadnika tog klana vode se krivični postupci. Postoji mogućnost da im se ponudi lakša kazna, a da zauzvrat svedoče u slučaju ubistva Pantića - kaže izvor „Blica“.

Predsednik Komisije za istraživan­je ubistava novinara Veran Matić potvrdio je saznanja „Blica“i rekao da je policijska istraga najzad okončana, a imena osumnjičen­ih nalogodava­ca i izvršilaca koji su sa teritorije Beograda i Jago-

dine dostavljen­a su tužiocu.

- Istraga je pokazala da su prikupljen­i dokazi za naručioce, da su rasvetljen­i njihovi motivi, te da je Pantić ubijen upravo zbog svog novinarsko­g rada i istraživač­kih tekstova o korupciji i kriminalu u Jagodini i tom delu Srbije - kaže Matić.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia