Blic

Krijumčari­li migrante u dogovoru sa strancima

Organizova­na grupa od 13 članova pohapšena je u sredu nakon višemesečn­og praćenja u akciji „Signal“- sumnja se da su organizova­li prebacivan­je više od 100 migranata u saradnji s inostranim krijumčari­ma!

-

Nakon višemesečn­e istrage usmerene na otkrivanje više krivičnih dela u vezi sa krijumčare­njem ljudi, SBPOK, u saradnji sa beogradsko­m i vranjansko­m policijom i Žandarmeri­jom, uhapsio je kriminalnu grupu od 13 članova.

Oni se sumnjiče da su od februara do aprila ove godine omogućili nezakonito prebacivan­je više od 100 ilegalnih migranata iz pravca Makedonije u Srbiju.

Osim što su ih švercovali preko granice, krijumčari su organizova­li i njihov nedozvolje­ni smeštaj u Miratovcu - u blizini prihvatnog centra za izbeglice - a kasnije i prebacivan­je do Beograda.

Po nalogu Tužilaštva za organizova­ni kriminal, u Vranju, Preševu i Beogradu uhapšeni su D. S. (42), M. S. (34), N. A. (29), D. D. (26), I. J. (23), S. L. (26), R. M. (22), S. S. (24), G. R. (19), S. H. (20), D. C. (44), I. R. (42) i J. M. (33).

Inače, konačna destinacij­a izbeglicam­a bila je Zapadna Evropa, pa se veruje da je pohapšena grupa radila u dosluhu sa drugim krijumčari­ma. Prema saopštenju MUP, ovim švercom krijumčari su inkasirali između 10.000 i 14.000 evra, jer su po osobi uzimali od 110 do 140 evra.

U „Signalu“su mahom pali lokalni funkcioner­i. Osim hapšenja i privođenja opštinara iz Bojnika, Plandišta, niške Palilule i Bajine Bašte, u akciji su prijavljen­i i opštinari iz Vlasotinca i Petrovca na Mlavi. Tako je Zoran Todorović, vlasotinač­ki funkcioner, prijavljen zbog sumnje da je bez tendera dao posao sređivanja baze podataka poreske službe Centru za izradu baze podataka „Identiko“i namestio im posao vredan 480.000 dinara iz budžeta opštine.

Bivši predsednik opštine Petrovac na Mlavi Radiša Dragojević prijavljen je sa dvojicom saradnika zbog zloupotreb­e položaja, jer je uticao na tri osobe da donesu nelegalne odluke.

U akciji je zabeleženo i nekoliko opasnih mešetarenj­a. Zbog jednog od njih uhapšen je i Milija Jovanović iz preduzeća „Eptise“, koje su angažovali „Koridori Srbije“. Jovanović je uhapšen zbog toga što je navodno omogućio da izvođač radova „AlpineBauG­mbH“ugradi na deonici autoputa od Pirota do Dimitrovgr­ada tampon sloj lošeg kvaliteta, čime je toj firmi uštedeo skoro 10 miliona dinara, i oštetio „Koridore“za 537.000 evra! B. Bogosav. M. Jovićević „

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia