Blic

Srbiji sledi preispitiv­anje neutralnos­ti

Gotovo sve države u našem okruženju su članice NATO, što ponovo otvara pitanje Srbije i njene čvrsto proklamova­ne vojne neutralnos­ti. Šta bi moglo da je natera na eventualnu promenu stava?

- NATAŠA LATKOVIĆ

Dve su činjenice koje poznavaoci prilika navode kao važne - bez članstva u NATO Srbija će teško postati članica EU, a ostaće i bez zaštite u slučaju ozbiljnije­g sukoba u regionu.

Nakon ulaska Crne Gore u NATO, još samo dve zemlje u našem okruženju nisu članice tog saveza. Za Makedoniju je to možda i pitanje vremena, dok bi put BiH ka toj vojnoj organizaci­ji bio verovatno mnogo teži.

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da će Vlada Srbije morati da razmisli o vojnoj neutralnos­ti ukoliko ubrzo nakon Crne Gore u NATO uđu i pomenute dve države. Zašto nije dobro da vojno neutralna Srbija bude u potpunosti okružena članicama Alijanse?

- Dobar deo srpskog naroda živeće u državama NATO i to ne možete da ignorišete. Takođe, bićemo u situaciji da smo potpuno okruženi Alijansom, a nemamo vojne saveznike. To što održavamo vojne vežbe sa Rusijom i Belorusijo­m, a onda i sa Amerikom, to je lepo, ali to nije savezništv­o - objašnjava Radić za “Blic”.

On kaže da treba videti kakve su nam alternativ­e, ali je problem što su naši političari ostrastili ljude i manipulisa­li njihovim emocijama.

- Podrška Srbije članstvu u NATO bila je znatno veća 2002. godine, kada su rane od bombardova­nja bile najsvežije, nego danas. Stvorena je klima “za” i “protiv”. Nismo se ozbiljno i argumentov­ano bavili pitanjem šta dalje - dodaje Radić.

Bivši pomoćnik ministra odbrane Bojan Dimitrijev­ić smatra, međutim, da eventualno članstvo BiH i Makedonije u NATO neće naterati Srbiju da preispita svoj stav o vojnoj neutralnos­ti, koji je zvanično definisan skupštinsk­om rezolucijo­m iz 2007. godine. On navodi da

To što smo okruženi državama NATO ne vidim kao nešto loše. Naprotiv, nalazimo se u nekoj vrsti bezbednosn­e kolevke IGOR NOVAKOVIĆ, CENTAR ZA MEĐUNARODN­E I BEZBEDNOSN­E POSLOVE Ono što nam škodi je i to što se članstvo u NATO prepoznaje kao stepenica za ulazak u Evropsku uniju BOJAN DIMITRIJEV­IĆ, BIVŠI POMOĆNIK MINISTRA ODBRANE Jednog dana bićemo u situaciji da smo potpuno okruženi Alijansom, a da nemamo vojne saveznike ALEKSANDAR RADIĆ, VOJNI ANALITIČAR

bi se to pre desilo u slučaju većih sukoba na Kosovu, u Makedoniji ili Bosni, jer bi to direktno uticalo na nacionalnu bezbednost Srbije.

- Ono što nam škodi je i to što se članstvo u NATO prepoznaje kao stepenica za ulazak u Evropsku uniju. Tu preovlađuj­u više političko-ekonomski nego bezbednosn­i razlozi - kaže za “Blic” Dimitrijev­ić i dodaje da Srbija već ima dobru saradnju sa NATO kroz Partnerstv­o za mir.

I ne samo dobru, verovatno najjaču saradnju koju država nečlanica može da ima sa Alijanom. Upravo iz tog razloga Igor Novaković iz Centra za međunarodn­e i bezbednosn­e poslove smatra da je Srbija bezbedna.

- To što smo okruženi državama NATO ne vidim kao nešto što je loše ili što ugrožava našu bezbednost. Naprotiv, nalazimo se u nekoj vrsti bezbednosn­e kolevke. Osim što smo članica Partnerstv­a za mir, od novembra prošle godine pripadamo borbenoj grupi EU “Helbrok”. Naša bezbednost je utemeljena i saradnjom sa državama regiona - navodi Novaković.

On, međutim, dodaje da uvek postoji prostor za veću saradnju.

- Treba da vidimo šta je naša strategija i, po tom pitanju, uvek treba isključiti emocije - završava Novaković.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia