Blic

Pruga na kojoj je stalo vreme

Dok šinobus u Vršcu čeka prvu turističku vožnju do Bele Crkve, naši reporteri odlučili su da osete čari najstarije pruge na Balkanu vožnjom pod otvorenim nebom - pružnim kolicima.

- M. Beljan

Mala radnička kolica, zvana drezina, imaju svega dve klupe, pomoćne stolice i alat. Kolica imaju motorni pogon, a njegova buka oživela je naizgled zaboravlje­nu prugu. Vozači automobila u čudu su posmatrali prolazak neobičnog voza, dok su naši reporteri uživali u laganoj vožnji u ovom svojevrsno­m kabrioletu. Pogled na prugu koja bi se povremeno potpuno izgubila u travi, vetar i miris polena uz prepoznatl­jiv zvuk železnički­h točkova davali su posebnu čar ovom putovanju dugom 33 kilometara. Smenjivala su se žitna polja i gusto rastinje, pogled na Vršački breg i Deliblatsk­u peščaru, vetrenjače, predivno jezero i napuštene železničke stanice. Fazani su nespretno bežali pred drezinom, a psi lajali za njom. Na mostovima su se pod šinama videli samo drveni pragovi, a potom bi mašina ponovo zašla u travu.

Posao radnika „Infrastruk­ture železnica Srbije“ bio je da obiđu prugu na kojoj zasada nema redovnog saobraćaja, ali bi uskoro mogao da krene turistički šinobus koji bi spajao Vršac i belocrkvan­ska jezera. Vodič na ovom putu bio nam je Radovan Lekić, sekretar Saveta za logistiku i železnički saobraćaj Vršca.

- Približava­mo se najstarijo­j stanici na Balkanu, Jasenovu. Plan je da ona postane muzej. Sve do 2005. tu su stajali vozovi na liniji Zrenjanin - Bela Crkva, a nakon toga 2014. i 2015. su išli kupački vozovi - objašnjava Lekić.

U dubokom hladu na trošnoj stanici stoji natpis „Jasenovo“. Zgrada je gotovo napuštena, a u njoj kao da je vreme stalo. Na zidovima su okačene stare mape, a tamo gde je nekada sedeo prodavac karata stoje natpisi sa imenima naselja, cenama karata i popustima. I sve su koštale po nekoliko dinara. Tu su i stare novčanice: od pet dinara sa likom Nikole Tesle i 10 sa likom Njegoša.

Prugu od Jasenova do Bele Crkve počeli su da grade 1854. U međuvremen­u je obnavljana, ali su i dalje u upotrebi neki delovi iz 19. veka. Tako smo zastali kod najstarije šine kojom vozovi bez problema prolaze, a ona datira iz 1876. godine!

Stanica u Beloj Crkvi potpuno je napuštena, a u toj varošici domaćin nam je Jovan Pilić, član Opštinskog veća za privredu. Kako kaže, pruga je veoma važna za opštinu, a njena istorija krije i priču o davnašnjem životu Banaćana.

- Preko ove pruge za Beč su nekada išli kolači. Ona je građena za vreme Austrougar­ske, a Bela Crkva je tada bila čisto nemačko mesto. Oni su se iskrcavali u Banatskoj Palanci i dobijali po dukat da u plodnoj ravnici započnu posao. Tako je ovo bilo prvo mesto koje su naselili Nemci, a odatle su krenuli dalje. Ogroman interes opštine postoji da ta pruga opstane, i mi ćemo tome pomoći - priča Pilić.

Kako kaže, šest jezera, blizina reke Nere sa kanjonom, vazdušna banja i Dunav pravi su raj za turiste. Takođe, rumunska sela sa kojima bi pruga mogla da se spoji naseljena su Srbima, pa bi i njima voz mogao da bude od koristi.

Međutim, još nije izvesno ni da li će ove godine krenuti vozovi. O tom problemu je „Blic“već pisao.

- Šipražje su radnici raskrčili, ali korov mora da se poprska, što bi koštalo oko 50.000 dinara. Takođe, morao bi da se nađe i način da se finansira rad turističke linije kazao je Lekić.

Avantura duga 33 kilometra sa pogledom na žitna polja, gusto rastinje i Vršački breg

 ??  ??
 ??  ?? neke stanice potpuno su napuštene
neke stanice potpuno su napuštene
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia