Blic

Vučić u SAD na sastanku sa Pensom i Tilersonom

RAZGOVORI SA POTPREDSED­NIKOM I DRŽAVNIM SEKRETAROM SAD

- Ivana M. Jasnić

Najviši zvaničnici Sjedinjeni­h Američkih Država ugostiće predsednik­a Srbije Aleksandra Vučića 17. jula u Vašingtonu, saznaje “Blic”.

Iako je prvobitno bilo u planu da se Vučić sastane samo sa potpredsed­nikom SAD Majklom Pensom, prema poslednjim informacij­ama, njega će primiti i drugi predstavni­ci američke administra­cije. Spekulisal­o se da je državni sekretar SAD Reks Tilerson odbio da primi Vučića, ali izvor našeg lista kaže da će do sastanka ipak doći.

- Pojavile su se neke informacij­e u javnosti da Tilerson odbija da primi Vučića zbog toga što nisu rešeni slučajevi braće Bitići i paljenja američke ambasade posle mitinga “Kosovo je Srbija”, ali reč je o spekulacij­ama. Detaljan plan i agenda puta još nisu definitivn­i, ali je izvesno da će, osim sa Pensom i Tilersonom, predsednik Srbije imati sastanak i sa ministrom odbrane SAD Džejmsom Matisom - kaže sagovornik “Blica” iz okruženja predsednik­a Srbije.

Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku kaže za „Blic” da je reč o prilično visokom nivou, posebno ukoliko potpredsed­nik SAD primi predsednik­a Srbije.

- Mislim i da je to jedna vrsta signala da se krene u rešavanje nekoliko preostalih otvorenih pitanja, pre svega hapšenje odgovornih za ubistvo braće Bitići i paljenje ambasade iz 2008. godine. Mislim da postoji spremnost Beograda da se pomenute smetnje koje predstavlj­aju teret za odnos SAD i Srbije otklone - navodi Đukanović.

On ističe i da će na sastancima verovatno biti reči o perspektiv­ama i daljoj saradnji, budući da je Amerika uprkos svemu i dalje ključni međunarodn­i akter u ovom regionu.

- Značaj Vučićeve posete SAD-u je veoma velik i u svetlu problema s kojima se region suočava, pre svega zahvaljuju­ći vlastima u Prištini i izborima koji su tamo planirani. Važno je da se odrede buduće smernice dijaloga, ali i američka podrška daljim evropskim integracij­ama Srbije - naglašava Đukanović.

Pre odlaska u SAD, Vučić će otputovati u Dubrovnik na tradiciona­lni 12. po redu Dubrovački forum “Jadransko-mediterans­ka saradnja i sigurnost u jugoistočn­oj Evropi”, gde će se sastati sa predsednic­om Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović. Nakon toga odlazi u Tursku, gde bi trebalo da se sastane sa turskim predsednik­om Redžepom Tajipom Erdoganom, ali i sa predsednik­om Rusije Vladimirom Putinom.

Pred odlazak u Vašington, predsednik Srbije 14. jula ide u Brisel gde će se sastati sa predsednik Evropskog saveta Donaldom Tuskom, a posle sastanka u planu je i radni ručak.

 ??  ?? majkl pens potpredsed­nik reks tilerson državni sekretar
majkl pens potpredsed­nik reks tilerson državni sekretar

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia