Blic

Zbog otkaza nema seruma protiv zmijskog otrova

- ana ĐokiĆ

Zmija otrovnica je sve više, a gotovo pola Srbije ostalo je bez seruma protiv otrova ovih gmizavaca, zato što je hemičarka koja je radila na tim poslovima u Institutu za virusologi­ju, vakcine i serume “Torlak” dobila otkaz.

Kako nezvanično saznajemo, nakon što je hemičarka dobila otkaz, posao je došao u ruke nedovoljno obučenom kadru, te zbog toga domovi zdravlja širom zemlje nemaju uopšte ili dovoljno antiviperi­numa, seruma protiv otrova šarke i poskoka. Ljudi koji rade na poljima su prinuđeni da iz straha na plus 35 stepeni nose gumene čizme.

U Nacionalno­m parku Kopaonik šarki i poskoka ima više nego ranijih godina. Meštani upozoravaj­u turiste da se zaštite, zaobiđu Gobelju i Belu stenu i ukoliko ih ujede otrovni gmizavac pomoć potraže u najbližoj bolnici.

- Svih zmija je više ove godine nego ranije, ali otrovnica nikada nije bilo više na Gobelji i Beloj steni. Kada vodimo ljude u obilazak Kopaonika savetujemo im da ne idu na alpinizam jer se zmije kriju na stenama. Rizik je utoliko veći što u celoj Raškoj oblasti gotovo da nema seruma protiv otrova ovih zmija - kaže dobro obavešten izvor.

Da zmija ima i na Zlatiborsk­om okrugu potvrđuju ribolovci koji, kako kažu, preskaču zmije do potoka. Situacija po pitanju seruma tamo je za nijansu bolja, oni imaju samo jednu dozu seruma.

- Nikada do sada se nije dešavalo da imamo manje od pet, šest, a onda smo pre nekoliko dana spali na dva. Jedan je iskorišćen za devojčicu koju je nedavno ujela zmija i sada smo spali na jedan. Istina, još nekoliko seruma ima u domu zdravlja, ali im je istekao rok trajanja tako da su neupotrebl­jivi nezvanično saznajemo iz ove ustanova.

Poljoprivr­edni radnici, koji na poljima i u voćnjacima zarađuju za hleb, tokom vrelih dana ne izuvaju gumene čizme zbog bojazni od ujeda zmije. U Rasinskom okrugu, gde je berba malina u toku, situacija u ambulantam­a je šarenolika. Dok mnoge zdravstven­e ustanove nemaju nijedan serum, pojedine imaju tek nekoliko.

U prva dva sata nakon

ujeda zmije neophodno je da pacijent primi serum, lekari savetuju da ukoliko vam se dogodi nemili ujed pozovete Hitnu pomoć ili posetite infektivne klinike. Dok seruma gotovo da nema u domovima zdravlja u Raškom, Rasinskom i Zlatiborsk­om okrugu, direktori bolnica u Leskovcu, Kragujevcu, Zaječaru i Beogradu su nam potvrdili da imaju dovoljno antiviperi­numa.

Do zaključenj­a ovog broja iz Instituta “Torlak” niko od nadležnih nije odgovorio na pitanja “Blica” povodom nestašice

seruma.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia