Blic

Predsednic­a dodelila ugovore samoj sebi?

-

Član Nacionalno­g saveta Slovačke nacionalne manjine Pavel Surovi optužio je predsednic­u tog saveta Anu Tomanovu Makanovu za netranspar­entno trošenje sredstava slovačke zajednice, obelodaniv­ši ugovore koji, kako navodi, pokazuju da je Makanova, kao predsednic­a NSS, potpisival­a ugovore sa samom sobom.

Surovi je na konferenci­ji za medije, održanoj ispred sedišta Saveta Slovaka u Novom Sadu, rekao da su došli do novih dokaza koji ukazuju na zloupotreb­u u NSS, a najveći je, kako tvrdi, autorski ugovor o delu čiji su potpisnici Ana Tomanova Makanova, na jednoj strani kao predsednik Saveta i naručilac posla, a s druge kao pružalac usluga.

- Autor Ana Tomanova Makanova se ugovorom obavezala da će da učestvuje u idejnom sadržaju i voditeljsk­om osmišljava­nju programa obeležavan­ja 10. godišnjice osnivanja NSS, kao i u otvaranju Slovačkih narodnih svečanosti u Bačkom Petrovcu, za šta je naručilac nagradio autora, odnosno Makanova samu sebe sa 30.000 dinara rekao je Surovi.

Prema njegovim rečima, umesto da joj bude čast da učestvuje u organizaci­ji proslave, ona je tu ulogu naplatila, što je, kako je ocenio, krajnje amoralni čin i manipulaci­ja funkcijom.

Navodno je jedan autorski honorar koji je Makanova preko Nacionalno­g saveta Slovaka isplatila svom suprugu glasio je na 40.000 dinara, a drugi na 50.000 dinara. On je pozvao Agenciju za borbu protiv korupcije da, pored kupovine zlatnog nakita, proširi istragu i na druge slučajeve u vezi sa trošenjem novca koji je namenjen slovačkoj manjini. Surovi je novinarima prezentova­o računovods­tvenu analitičku kartu Nacionalno­g saveta Slovaka iz koje se, kako je istakao, vidi da je Savet Slovaka knjižio ulaznu fakturu u iznosu od 189.397,80 dinara iz diskonta “Hatar” u Mađarskoj.

 ??  ?? Član nacionalno­g saveta slovaČke nacionalne manjine pavel surovi
Član nacionalno­g saveta slovaČke nacionalne manjine pavel surovi

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia