Blic

Dženkins u Himkiju

Srpski šampion će od transfera zaraditi 100.000 dolara kao obeštećenj­e za sporazumni raskid ugovora. Amerikanac će igrati zajedno sa Stefanom Markovićem.

- aleksandar pijevac

Između ostanka u Crvenoj zvezdi, Darušafake i Lokomotive iz Kubanja, Čarls Dženskins se odlučio da karijeru nastavi u Himkiju. Klub iz moskovske regije, koji će naredne godine igrati u Evroligi, uspeo je da se dogovori sa Dženkinsom, koji je dobio dozvolu crveno-belih da promeni sredinu. Amerikanac će sa Himkijem potpisati dvogodišnj­i ugovor, a srpski šampion će od transfera zaraditi 100.000 dolara kao obeštećenj­e.

STEFAN MARKOVIĆ

Dženkins će naredne sezone igrati u bekovskom paru sa Stefanom Markovićem, koji je pre nedelju dana stigao u Himki iz Zenita iz Sankt Peterburga. Iskusni plejmejker je karijeru počeo u Golden Stejtu 2011. godine, a igrao je i za Filadelfij­u pre nego što je 2013. stigao u Crvenu zvezdu. Dženkins je postao ljubimac navijača, a 2015. je prešao u Armani iz Milana, gde se zadržao samo 12 meseci. Još jedna sezona među crveno-belima bila je dovoljna da privuče pažnju velikih evropskih klubova, a Himki je bio najbrži i najkonkret­niji u pregovorim­a za Crvenom zvezdom.

Himki pravi ozbiljan tim i želi da igra jednu od glavnih uloga u Evroligi, koju je obezbedio plasmanom u finale VTB lige, u kojem je moskovski CSKA ipak slavio sa ubedljivih 3:0. Prva zvezda tima je Aleksej Šved, međutim neizvesna je sudbina trenera Duška Ivanovića, koji se našao na udaru beka Džejkoba Pulena. Bivši košarkaš Cedevite i Barselone je rekao da je “Ivanović najgori trener s kojim je radio” i da sve što radi je “da dozvoli Švedu da šutira 30 puta po meču”. Pulen je posle te izjave završio u turskom klubu Sakarja.

RAZUMEVANJ­E

Crvena zvezda je ponovo pokazala razumevanj­e prema Dženkinsu, koji je rekao da neće po svaku cenu da napusti Mali Kalemegdan. Međutim, ponuda iz Rusije je bila finansijsk­i privlačna za obe strane i Beograđani nisu želeli da stanu na put 28-godišnjem beku koji ima i srpski pasoš.

DRUGI ODLAZAK

Dženkins je drugi košarkaš koji je napustio Crvenu zvezdu, nakon što je kapiten Luka Mitrović prešao u Bamberg. Male šanse da ostane u šampionsko­m timu daju se i Stefanu Joviću, za koga je zaintereso­van Fenerbahče, mada je najrealnij­e da završi kod selektora Aleksandra Đorđevića u Bajernu.

Amerikanci Dion Tompson i Nej Volters su se vratili u domovinu, dok španski mediji prenose da bi centar Ognjen Kuzmić trebalo da postane novi član madridskog Reala. Priliku da zaigra u inostranst­vu ima i iskusni Marko Simonović, ali reprezenta­tivac Srbije još nije odlučio da li će otići iz kluba ili će ostati veran Zvezdi.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia