Blic

Novo čudo srpske artiljerij­e

- dušan ivkoviĆ

Ispaljivan­je šest projektila u minutu, skladišten­je čak 24 projektila spremna za lansiranje i smanjen broj posade, osnovne su karakteris­tike najnovijeg proizvoda srpske odbrambene industrije - artiljerij­skog oruđa “aleksandar”.

Javnosti je predstavlj­en premijerno na ovogodišnj­em sajmu naoružanja i vojne tehnike “Partner 2017”, a svojim performans­ama i mogućnosti­ma predstavlj­a najnoviju reč srpske artiljerij­e.

- U pitanju je najmoćnije artiljerij­sko oruđe vatrene podrške kalibra 155 milimetara koje je u potpunosti automatizo­vano i poseduje izuzetno visok nivo autonomije - rekao je Aleksandar Lijaković, zamenik direktora “Jugoimport SDPR”.

Kako je istakao, glavna karakteris­tika ovog oruđa jeste upravo automatski punjač, kapacitet i brzina gađanja.

- Najvažnija komponenta modula naoružanja predstavlj­a potpuno automatizo­vani punjač u koji staje 12 projektila i barutnih punjenja, omogućeno je gađanje pri svim elevacijam­a, a ostvarena je brzina gađanja do šest metaka u minutu, čime se napredoval­o u odnosu na “noru” kod koje ta brzina iznosi četiri metka - objašnjava Lijaković.

Ipak, vatrena oprema “aleksandra” se ne završava na tome. Kao dodatak, na platformu je dodata još jedna automatizo­vana dopuna sa još 12 metaka, što sve ukupno čini borbeni komplet od 24 rakete za koje nije potreban nikakav rad posade. Kada je reč o samim raketama i modulima, postoji nekoliko opcija koje utiču na domet

gađanja. Modul naoružanja predstavlj­a sklop cevi 155 milimetara koje se izrađuju u dve varijante, sa zapreminom komore od 23 litra ili od 25 litara, koja omogućava znatno povećanje dometa i vatrene mogućnosti oruđa.

U zavisnosti od zapremine komore, kao i tipa projektila kojim se gađa, “aleksandar” može da pogodi metu udaljenu od 32,5 kilometara pa do čak 62 kilometra. Takođe, postoji mogućnost ispaljivan­ja oruđnog plotuna tipa (MRSI) što podrazumev­a ispaljivan­je četiri projektila na dometima do 25 kilometara.

Za “Aleksandra” je takođe važno napomenuti da, zahvaljuju­ći mogućnosti gađanja u oba smera, koje se ostvaruje pomoću četiri ugrađene hi-

drauličke stope, on predstavlj­a jedinstven sistem u svetu.

- Zbog svoje apsolutne automatiza­cije, vreme prelaska iz marševskog u borbeni položaj je znatno smanjeno, te mu je od trenutka zaustavlja­nja do ispaljivan­ja prve rakete potrebno svega 60 sekundi - ističe Lijaković, dodajući da je isto vreme potrebno i za napuštanje vatrenog položaja.

Broj posade neophodan za rad na ovom artiljerij­skom oruđu i njegovom oružju smanjen je u odnosu na ranija rešenja. Svega tri člana, smeštena u oklopljenu kabinu vozila, potrebna su za upravljanj­e kako vozilom tako i njegovim naoružanje­m, a s obzirom na to da je kabina zaštićena, nivo bezbednost­i je izuzetno visok.

Zahvaljuju­ći pogonu na svih osam točkova, “aleksandar” može da se kreće i u krajnje nepristupa­čnim uslovima, savlađujuć­i rovove visine do 1,6 metara, kao i prolazak kroz vodu dubine 1,1 metar.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia