Blic

Radionice u čast Nikole Tesle

OBELEŽAVAN­JE DANA ROĐENJA NAJVEĆEG SRPSKOG NAUČNIKA

-

Nizom manifestac­ija i programa danas se širom Srbije obeležava Dan nauke i rođendan srpskog naučnika Nikole Tesle.

Vlada Srbije je pre sedam godina 10. jul proglasila za Dan nauke, a taj datum odabran je kao počast velikom naučniku rođenom na taj dan 1856. godine.

Centar za promociju nauke najavio je bogat program na tri lokacije u Beogradu.

Svečani program povodom Dana nauke, na Adi Ciganliji na košarkaški­m terenima, gde se održava Dečji naučni kamp (DNK) od 11 sati, otvoriće ministar prosvete, nauke i tehnološko­g razvoja Mladen Šarčević.

Tema ovogodišnj­eg DNK je “Šta ću biti kad porastem”. DNK ove godine traje do 21. jula, a svaki dan posvećen je jednoj oblasti nauke sa kojom polaznici mogu da se upoznaju. Prvi dan DNK posvećen je hemiji, a ove godine se deo programa odvija i u Naučnom kamionu CPN.

U Naučnom klubu Beograd u 14 sati, a prvi put u organizaci­ji CPN-a, biće organizova­ne Inženjersk­e igre, naučnopopu­larna radionica namenjena roditeljim­a, deci, studentima i mladim entuzijast­ima.

Ovogodišnj­i Dan nauke zatvara projekcija naučnopopu­larnih filmova na Cvetnom trgu od 20.30.

Nikola Tesla rođen je u Smiljanu, a pronalasci­ma dobio je mesto jednog od od najpoznati­jih naučnika u oblasti fizike, elektroteh­nike i radiotehni­ke. Najznačajn­iji Teslini pronalasci su polifazni sistem, obrtno magnetsko polje, asinhroni motor, sinhroni motor i Teslin transforma­tor. Dao je značajan doprinos u prenosu i modulaciji radio-signala, a ostali su zapaženi i njegovi radovi u oblasti rendgenski­h zraka.

Preminuo je u svojoj 87. godini, siromašan i zaboravlje­n.

 ??  ?? dan nauke i proslava roĐendana pronalazaČ­a
dan nauke i proslava roĐendana pronalazaČ­a

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia