Blic

Tri verzi ije kobne tuče

Osmorica napadača na Amerikanca Bakarija Hendersona (22), među kojima je šestorica Srba, na ostrvu Zakintos optužena su za teško krivično delo grupnog ubistva s predumišlj­ajem, odluka je grčkog tužioca.

- andriana jankoviĆ

Policija je stavila lisice na ruke šestorici momaka iz Srbije, jednom Britancu bosanskog porekla A. O. (32) i grčkom barmenu G. S. (34), a optuženi za ubistvo Amerikanca u tuči biće u utorak izvedeni pred istražnog sudiju.

Privedene mladiće obišao je počasni konzul Srbije na Kefaloniji Viktor Ruhas, a Ambasada Srbije u stalnom je kontaktu s porodicama i grčkim organima vlasti. Kako navode iz Ministarst­va spoljnih poslova, uhapšeni nemaju primedbe na tretman u pritvoru i obezbeđena im je konzularna pomoć.

Identitet uhapšenih nije saopštila ni grčka policija, niti naše Ministarst­vo spoljnih poslova.

Kako „Blic” nezvanično saznaje, privedeni mladići imaju između 18 godina i 34 godine i rodom su iz Niša, Novog Sada, Obrenovca, Beograda i Žitorađe, a na letovanje su krenuli autobusom iz Novog Sada, preko jedne beogradske turističke agencije.

Grčki mediji prenose da su uhapšeni državljani Srbije identifiko­vani po videosnimc­ima i da su se mirno predali policiji u hotelu gde su boravili. Grk i Britanac iz kluba „Bar kod” brane su da su Hendersona samo hteli da izbace iz lokala jer je „pijan pravio probleme”, dok srpski državljani negiraju odgovornos­t za ubistvo.

Šta se tačno događalo u Laganasu i kako je mladi Amerikanac brutalno ubijen, utvrdiće istraga. Sigurno je jedno, ono što je rekao gradonačel­nik Zakintosa Pavlos Kolokocas - da su obe suprotstav­ljene strane koje su učestvoval­e u sukobu bile pod znatnim uticajem alkohola.

Nezvanično, postoje najmanje tri verzije kobne tuče u kojoj je državljani­n SAD izgubio život od posledica brutalnih batina.

Prema prvoj verziji, koju su preneli pojedini grčki i

VERZIJE KAKO JE POČEO SUKOB . amerikanac stavio flašu sa piĆem na sto gde su bili srpski turisti . amerikanac bio napadan prema konobarici, hteo da napravi selfi . henderson dobacivao devojkama iz srbije ispred bara

američki mediji, Henderson je sa društvom stajao do stola za kojim su bili momci iz Srbije. Kako je veče odmicalo, flaše pića su se ispijale, jedan od Hendersono­vih drugova spustio je flašu pića na sto kod srpskih momaka. To se pretvorilo u svađu, a svađa u ozbiljnu tuču.

Prema drugoj verziji događaja, okidač je bio Hendersono­v pokušaj da se fotografiš­e sa konobarico­m, koja je takođe Srpkinja. Međutim, ona ga je odgurnula, nakon čega je intervenis­alo obezbeđenj­e kluba. Mladići iz Srbije su takođe ušli u raspravu, branivši zemljakinj­u.

Na jednom od snimaka se vidi kako izbacivač A. O. (32) prilazi društvu Amerikanac­a, što se pretvara u oštru svađu, a kada Henderson ustaje i udara izbacivača u lice, stvar izmiče kontroli - dolazi do teške tuče između grupa Amerikanac­a i Srba, u šta su se uključili izbacivač i barmen.

Treća verzija glasi da je Henderson ispred kluba dobacivao devojkama iz Srbije, da je jednu čak i udario, posle čega je nastao sukob.

Očevici, srpski turisti na Zakintosu sa kojima je „Blic” razgovarao iznose svoje viđenje užasnog događaja. Kako kažu, pijani Henderson je inicirao sukob.

- On je u klubu tukao naša dva momka. Jednog je dva puta bacio na pod, dok je drugom pocepao glavu flašom. Udario je i jednu devojku, nasrnuo je na nju. Zatim je izašao iz lokala prozivajuć­i momke iz Srbije koji su ga tada pojurili - priča za „Blic” očevidac.

Verzija ovog nemilog događaja ima mnogo, a kako očevici za „Blic” pričaju, sukob je počeo u „Bar klubu” u Laganasu, da bi se kobna tuča prenela na ulicu, gde je mladi Amerikanac izgubio život.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia