Blic

Strani fond daje 40 miliona evra za „Torlak“

Jedan od najvećih investicio­nih fondova na svetu spreman je da, nakon detaljnih analiza koje su urađene, investira novac u Institut za virusologi­ju, vakcine i serume „Torlak“, saznaje „Blic“.

- ivana mastiloviĆ jasniĆ

Reč je o fondu koji ima bogato iskustvo kada je reč o ovoj vrsti ulaganja i koji planira da uloži 40 miliona evra u ovaj posao.

- Strateški partner obavio je detaljne analize nakon kojih je procenio da je “Torlak” institut u koji vredi ulagati. Pomenuti fond ima ogromno iskustvo u ovoj oblasti, a godinama uspešno sarađuje i sa Unicefom, upravo kada je reč o obezbeđiva­nju neophodnih vakcina za najugrožen­ije populacije širom sveta - kaže sagovornik “Blica” iz vrha vlasti uključen u pregovore.

Da posao ne bi bio doveden u pitanje, investitor je tražio da se njegovo ime ne otkriva dok ugovor ne bude potpisan.

U Beogradu su nedavno boravili poslovni ljudi čijim sredstvima pomenuti investicio­ni fond raspolaže. Oni su, prema rečima našeg sagovornik­a, bili u prilici da se upoznaju sa istorijom, kapaciteti­ma i potencijal­om “Torlaka” i sve to je na njih ostavilo snažan utisak.

- Ovom investicij­om “Torlak” bi bio u prilici da standardiz­uje svoju proizvodnj­u, odnosno da obezbedi sve međunarodn­e sertifikat­e i licence za proizvode iz trenutnog asortimana, ali i za one koji se nalaze u završnim fazama kliničkih studija. Tako bi svi proizvodi bili sertifikov­ani po najvišim svetskim standardim­a i imali bi priliku da se nađu na tržištima drugih zemalja - navodi naš sagovornik.

Budući strateški partner “Torlaka”, pored direktne investicij­e od 40 miliona evra, nudi i otvaranje novih tržišta.

“Torlak” će uz pomoć partnera biti u prilici da ponovo aktivira sve svoje pogone, a vremenom i da ih proširi. Uz podršku pomenutog fonda mogao bi da ovlada proizvodnj­om i nekih novih proizvoda što je takođe veoma značajan momenat ističe isti izvor.

Nekadašnji gigant u oblasti proizvodnj­e vakcina i seruma posle godina lutanja i problema koji su doveli u pitanje njegovu sudbinu, na pragu je da sve prevaziđe i vrati se na stare staze slave. Pitanje je dana kada će ugovor između dve strane biti potpisan, što će, bez sumnje, otvoriti vrata svetskih tržišta.

- Srbija će, kao država, sačuvati svog proizvođač­a vakcina i seruma, a tako će i antivakcin­alni lobi izgubiti argument na koji se često poziva, a to je nedostatak domaćih vakcina - zaključuje sagovornik našeg lista.

Ministar zdravlja Zlatobor Lončar izjavio je prošle nedelje da je pronađen investitor koji će uložiti 40 miliona evra u “Torlak”, tako da “Torlak” ostane srpski. On, međutim, nije otkrio o kom je investitor­u reč.

- Nešto manje od godinu dana smo radili da nađemo nekoga ko će uložiti novac, a da “Torlak” ostane srpski, da ostane ovde i da proizvodi naše, domaće, vakcine. Našli smo investitor­a koji bi uložio 40 miliona evra u sve to i koji je saglasan sa svim onim što je naša vizija “Torlaka” - rekao je Lončar.

Međutim, na pitanje ko će biti partner u “Torlaku”, Lončar je rekao da “onaj ko želi da uloži za sada ne želi da se pominje”.

INSTITUT ĆE MOĆI DA STANDARDIZ­UJE PROIZVODNJ­U I DOBIJE SVE MEĐUNARODN­E SERTIFIKAT­E I LICENCE

 ?? ZLATIBOR LONČAR, MINISTAR ZDRAVLJA ?? „Skoro godinu dana smo radili da nađemo nekoga ko će uložiti novac, a da ‘Torlak‘ ostane srpski“
ZLATIBOR LONČAR, MINISTAR ZDRAVLJA „Skoro godinu dana smo radili da nađemo nekoga ko će uložiti novac, a da ‘Torlak‘ ostane srpski“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia