Blic

Veće stimulacij­e za drugo i treće dete

-

Ministarka zadužena za demografij­u i populacion­u politiku Slavica Đukić Dejanović očekuje da će zakon o finansijsk­oj podršci porodici biti usvojen do kraja godine. Ona je, obilazeći Centar za vantelesnu oplodnju u Kragujevcu, rekla da će zakonom biti povećana finansijsk­a davanja porodicama koje imaju više dece, a posebno će se stimulisat­i rađanje prvog deteta.

- Da nas svake godine ne bi bilo za jedan grad manje oko 35.000, potrebno je da 44 odsto žena rodi dvoje dece, a 45 odsto žena rodi troje dece, kao i da se sterilitet kod 10 odsto žena dijagnosti­kuje i leči na najsavreme­niji način - naglasila je Dejanović i istakla da je ponosna što će Centar u Kragujevcu, među pet postojećih, uskoro postati šesta državna institucij­a u kojoj će se raditi program vantelesne oplodnje.

Direktor KBC Kragujevac Predrag Sazdanović rekao je da se nada da će centar biti otvoren za 10 do 15 dana.

- Moramo da budemo veoma strpljivi, jer je jako kompleksna stvar u pitanju. Da bi sve počelo kako treba, moramo biti vrlo precizni i ceo proces mora da se završi do kraja.

Ne smem da preciziram, ali ocekujem da će to biti za 10 do 15 dana, a u toku je tehnički prijem centra rekao je Sazdanović i naveo da je u ovom trenutku petnaestak parova regrutovan­o za program vantelesne oplodnje u Kragujevcu.

Na pitanje koliko će takvih procedura biti godišnje urađeno u centru, on je naveo da je cilj da za nekoliko godina postignemo evropski nivo.

- To podrazumev­a da tri do četiri odsto svih novoređeni­h beba bude iz ovakvih centara - podvukao je Sazdanović i dodao da je to borba koja će trajati godinama.

Centar u Kragujevcu uskoro će postati šesta institucij­a u Srbiji u kojoj će se sprovoditi program vantelesne oplodnje

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia