Blic

NBA na srpski način

Igor Kokoškov nam je doneo mirnoću, ali i inat. Hvala Boži Maljkoviću koji nam ga je preporučio, kaže bivši igrač Partizana.

- V. T.

Uspeh Slovenaca na Evropskom prvenstvu nije slučajnost, kao što nije slučajnost da su u celu priču prste umešali i Srbi. Pre selektora Igora Kokoškova i “naših” Gorana Dragića i Luke Dončića, temelje zlatne generacije postavio je jedan Jugosloven na prvom mestu. Radoslav Nesterović je rođen pre 41 godine u Ljubljani, tada SFRJ, gde je njegov otac Čedo, inače rođeni Kraljevčan­in, radio na železnici. Karijeru je gradio i u Partizanu, a 2014. postao je generalni sekretar KS Slovenije.

- Znao sam da imamo dobar tim, da smo na svim pozicijama dosta jaki, ali nisam očekivao zlato. Treba imati snage, koncentrac­ije i volje za 10 pobeda u nizu, plus kvalifikac­ije prošle godine. Svaka čast Igoru Kokoškovu, pre svega, ali i igračima, naravno. Uspeli su da izvuku poslednja tri minut bez dva najbolja igrača, Dragića i Dončića kaže Nesterović.

Šta je Kokoškov doneo?

- Mirnoću. To je NBA na srpski način. Smirio nas je staloženoš­ću, ali ima tu i srpskog inata, volje, razmišljan­ja. Zna da zezne, nadigra, nadmudri. On i kondicioni trener Grbović su odradili ogroman posao jer su spremili momke tako da počnu da veruju da nisu samo jedna reprezenta­cija u nizu kao što je bilo u prošlosti.

Oni su vaš izbor ili...?

- Da. Posle Lila smo tražili rešenje, čoveka koji će da iskoristi vrline i da digne stvar na viši nivo. Igora znam 20 godina, još iz NBA. Znam kako je radio i u Gruziji. Posavetova­o sam se sa Božom Maljkoviće­m, tako mu se zahvaljuje­m ovom prilikom. Nije uvek bilo sve kako treba, ali na kraju je najslađe. „

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia