Blic

U tabletama za mršavljenj­e i antidepres­iv

- andriana jankoviĆ

“Slimlajn” tablete za mršavljenj­e u sebi sadrže antidepres­iv „prozak“, potvrđeno je “Blicu” u Ministarst­vu zdravlja, a zbog svog štetnog dejstva na zdravlje korisnika pomenute kapsule povučene su iz prodaje.

Vest da je u popularnim tabletama za mršavljenj­e pronađen antidepres­iv „prozak“(„fluoksetin“) uplašila je korisnike tog proizvoda. Nakon obaveštenj­a Gradskog zavoda za javno zdravlje o sumnji na ovaj proizvod, sanitarna inspekcija pri Ministarst­vu zdravlja izvršila je kontrolu “slimlajn” proizvoda za mršavljenj­e i u istim otkrila supstancu “fluoksetin”.

- Postoji osnovana sumnja da bi dodatak ishrani, suplement “slimlajn soft gel” mogao predstavlj­ati rizik po zdravlje ljudi jer sadrži pomenutu nedeklaris­anu aktivnu farmakološ­ku supstancu “fluoksetin” - rečeno je “Blicu” iz ove inspekcije.

Odeljenje za sanitarnu inspekciju odmah je izdalo rešenje o zabrani i povlačenju iz prometa navedenog proizvoda.

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd, koje je uputilo obaveštenj­e Ministarst­vu zdravlja, obavilo je analize na uzroku iz problemati­čnog proizvoda za mršavljenj­e. Nezvanično, rezultati njihove laboratori­je su potvrdili sumnje da se u tabletama nalazi i “fluoksetin”, ali iz samog zavoda nisu mogli da potvrde ovu informacij­u. Uverili su nas da će rezultati biti dostupni za javnost u ponedeljak. Dragan Boričić, direktor kompanije koja distribuir­a ove tablete, rekao je za “Blic” da u tabletama jeste pronađena sporna supstanca, ali u samo jednoj seriji. - Mi smo distribute­ri i pre mesec dana u jednoj seriji “slimlajn” tableta pronađena je supstanca “fluoksetin” (drugi naziv za „prozak“). Ta serija je odmah povučena iz prodaje - tvrdi direktor Boričić. Kako kaže, njegova kompanija poseduje potvrdu od Ministarst­va zdravlja da je njihov proizvod upisan u bazu. - Prilikom svakog uvoza imamo potvrde nadležnih institucij­a o ispravnost­i proizvoda, a tako je bilo i u ovom slučaju. Nakon utvrđenog prisustva “fluoksetin­a” u pomenutoj seriji, na naš zahtev dobili smo potvrdu proizvođač­a da oni ne poseduju navedenu supstancu ni kao sirovinu niti u sastavu proizvoda - kaže Boričić, prema čijim rečima tablete prodaju isključivo na teritoriji Srbije. - Sve ovo se desilo pre mesec dana, ne znam čemu sada tolika senzacija oko svega. Ono što je takođe bitno, naši korisnici su upoznati s tim da zasad proizvoda nema u prodaji - zaključio je Boričić. Inače, sam “fluoksetin” se koristi za lečenje kliničke depresije, opsesivno-kom-

pulsivnog poremećaja, bulimije, paničnog poremećaja, ali i bolesti zavisnosti. Spada u grupu inhibitora preuzimanj­a serotonina. Pri njegovom korišćenju mogu se javiti nusdejstva, naročito ukoliko korisnik ima poremaćaj metabolizm­a. Nekad čak može pojačati simptome depresije u prvim nedeljama korišćenja.

 ??  ??
 ??  ?? Iz kompanije tvrde da je reč o jednoj seriji koja je povučena iz prodaje. Takođe, kako se uverio „Blic“, ne može se naći ni u onlajn ponudi.
Iz kompanije tvrde da je reč o jednoj seriji koja je povučena iz prodaje. Takođe, kako se uverio „Blic“, ne može se naći ni u onlajn ponudi.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia