Blic

Odlični rezultati najnovije metode veštačke oplodnje

- M. Stanić

Moderni program lečenja sterilitet­a veštačkom oplodnjom koji uključuje genetsku dijagnosti­ku pre implantaci­je embriona i koji se u Srbiji radi samo u Kliničkom centru Vojvodine dao je odlične rezultate.

KCV je predstavio rezultate ovog programa kroz koji je rođeno 11 zdravih beba čiji roditelji praktično nisu imali drugu mogućnost za začeće. Pored ove metode, KCV sprovodi i program čiji je zadatak da ukloni genetski prenosive bolesti i urođene anomalije.

Cilj ove vrste dijagnosti­ke je da se pre ubacivanja selektuje zdrav embrion. Tako se povećavaju šanse za trudnoću i skraćuje vreme do trudnoće.

- Rezultati kod žena koje su prošle program govore da je stopa uspešnih trudnoća od 60 do 70 odsto. Do sada smo imali 40 pacijentki­nja i rođeno je 11 dece. Kod nekih žena program nije uspeo, jer nisu imale zdrave embrione za transfer. Već 2015. smo imali prvo rođeno dete primenom ove savremene tehnologij­e - kaže Aleksandra Trninić Pjević, ginekologa­kušer na KCV.

Ona dodaje da su kandidatki­nje za ovaj program žene koje imaju iznad 38 godina i kod kojih raniji pokušaji veštačke oplodnje nisu uspeli, kao i žene koje su ranije imale pobačaje. Program je besplatan i sprovodi se o trošku RFZO.

Ova metoda se na KCV primenjuje i na parove koji nose nasledne genetske hromozomsk­e bolesti kao što razni sindromi, mišićna atrofija, anomalije srca... Posle ciljanih analiza na određene bolesti kod roditelja se nalazi zdrav embrion i rađa se dete bez anomalija koje oni nose.

- Trenutno imamo jedan par koji je uspeo iz prvog pokušaja. Otac je nosilac genetskog poremećaja, ali je izabran zdrav embrion i trenutno se održava trudnoća kaže doktorka Trninić Pjević. Ovaj par nije iz Vojvodine, a naša sagovornic­a očekuju pacijente ne samo iz Srbije već i iz celog regiona.

Kandidati za ovaj program su i roditelji koji su već dobili decu koja boluju od genetskih prenosivih bolesti ili poremećaja, pa se tako isti slučaj izbegava kod drugog deteta.

Trninić Pjević kaže da ceo proces može da se prođe za dve godine, ali da je važno da se parovi koji ne uspeju iz prvog puta ne demolarišu i ne prave pauze do sledećih pokušaja jer i nekoliko godina starosti u životu žene mnogo znači. Klinika je 2013. godine dobila je najmoderni­ju opremu.

 ??  ?? dr aleksandra trniniĆ pjeviĆ i dr tihomir vejnoviĆ
dr aleksandra trniniĆ pjeviĆ i dr tihomir vejnoviĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia