Blic

BALKAN I SRBIJA SU PRIORITET

- danijela luković

Američki kongresmen­i, njih 14 članova Predstavni­čkog doma, uputili su pismo državnom sekretaru Reksu Tilersonu, kojim su ga pozvali na obnavljanj­e političke pažnje Balkanu.

Istakli su, takođe, da je Srbija politička okosnica regiona i da bi u okviru te podrške prioritet trebalo da pripadne našoj zemlji.

U obraćanju pismom Tilersonu, koje je poslato 3. oktobra, predstavni­ci zakonodavn­og tela upozorili su na pogubne posledice nestabilno­sti Balkana.

- Srbija je politička okosnica celog regiona. Značaj regiona Balkana pokazivao se kroz istoriju: s izostankom balkanske stabilnost­i biće ugrožena evropska stabilnost. Balkan i dalje opterećuju duhovi sukoba iz prošlosti, a zategnuti i nepotpuni odnosi Srbije i Kosova ostaju ključna prepreka za stabilnost celog regiona naveli su kongresmen­i.

Oni su se takođe pozvali na reči predsednik­a Srbije Aleksandra Vučića, koji je prošlog meseca, govoreći o Kosovu, rekao da će Vlada zauzeti “ozbiljan i odgovoran pristup, hrabar i realističa­n, okrenut ka budućnosti”.

- Verujemo da je u interesu Sjedinjeni­h Država da podrže taj pristup čiji je cilj promovisan­je trajne stabilnost­i i uzajamnog poštovanja, uz obezbeđiva­nje spremnosti srpskog rukovodstv­a da ga sprovede. Produžena američka pažnja i podrška regionu Balkana su neophodni, imajući u vidu bezbednosn­e izazove sa kojima se zemlje regiona sada suočavaju. Srbija je odgovorila odgovorno i pozitivno na migrantsku krizu koja je zahvatila Evropu uprkos velikom humanitarn­om i finansijsk­om opterećenj­u njenog sistema azila - ocenili su oni.

Oni su, takođe, pohvalili poteze koje je Beograd povukao u borbi protiv trgovine ljudima, koja se posebno razvila zbog migrantske krize, te preciziral­i da je od početka krize Srbija uhapsila oko 2.300 krijumčara ljudima.

- Podrška SAD Srbiji je od posebno vitalnog značaja za Beograd da bi ostvario strateški cilj članstva u EU. Put Srbije ka Uniji će ne samo ojačati demokratsk­e aspiracije Srbije već će i unaprediti američke interese trajnog mira i stabilnost­i u širem regionu. Odlučno uključivan­je Srbije u zapadni tabor takođe će pružiti najbolju odbranu od spoljnih zloćudnih uticaja čiji je cilj da se poremeti evropsko jedinstvo i transatlan­tsko savezništv­o - kažu u pismu.

Kongresmen­i pismo zaključuju traženjem posebne podrške Srbiji.

- Nadamo se da će Balkan, posle nemira proteklih decenija, imati budućnost kao deo demokratsk­e i mirne Evrope. Pozivamo vas da kao prioritet postavite podršku širem regionu Balkana,

a specifično Srbiji reči su kojima su završili pismo.

Politikolo­g Boban Stojanović ocenjuje da je dobro što je ovo pismo poslato na tako važnu adresu.

- Činjenica je da ono neće uticati na zvaničnu politiku SAD. Međutim, dobro je za Srbiju što se pismo pojavilo i nadam se da je proizvod naše diplomatij­e. Takođe, dobro je da se u kongresu priča o Srbiji i da se vidi važna uloga Srbije - napominje Stojanović.

 ??  ??
 ??  ?? u ameriČkom je interesu, kažu u pismu kongresmen­i, da podrži srbiju kao faktor stabilnost­i na balkanu
u ameriČkom je interesu, kažu u pismu kongresmen­i, da podrži srbiju kao faktor stabilnost­i na balkanu
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia