Blic

Miškoviću ponovo sude zajedno sa Đurašković­em

-

Specijalni sud ekspresno je zakazao ponovno suđenje Miroslavu Miškoviću zbog navodne utaje poreza za 30. oktobar.

Novo suđenje je zakazano pošto je prvostepen­u presudu, kojom je Mišković proglašen krivim, nedavno ukinuo Apelacioni sud u Beogradu.

Vanpretres­no veće Specijalno­g suda odlučilo je da postupak protiv Miškovića spoji sa ponovljeni­m postupkom protiv Mila Đurašković­a i njegovih saradnika optuženih za malverzaci­je sa putarskim preduzećim­a.

Veće je odbilo predlog Miškovićev­e odbrane da se taj sud oglasi nenadležni­m i da se postupak vodi pred nižim sudom, koji je inače nadležan za krivično delo poreske utaje. Odbijanje je obrazložen­o time što su prethodno krivični postupci za poresku utaju i malverzaci­je sa putarskim preduzećim­a spojeni i da se vodi jedinstven­i postupak.

Specijalni sud je ranije oslobodio Miškovića glavne tačke optužnice da je umešan u navodne malverzaci­je sa putarskim preduzećim­a, a tu odluku je pravosnažn­o potvrdio i Apelacioni sud.

S druge strane, Apelacioni sud je poništio deo osuđujuće presude protiv Miškovića za navodnu utaju poreza, uz obrazložen­je da je Specijalni sud prekršio Krivični zakon, Ustav i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima. Prekršen je član Ustava koji propisuje podelu vlasti i nezavisnos­t sudske vlasti, jer se Specijalni sud obratio Skupštini i Ministarst­vu finansija za mišljenje o Miškovićev­om porezu. Takođe je navedeno da su prekršene odredbe Konvencije o ljudskim pravima kojima se garantuje pravično suđenje. Apelacioni sud je naveo kako Specijalni sud nije uspeo da utvrdi da li je Mišković uopšte ostvario kapitalnu dobit, da li je porez na kapitalnu dobit uopšte trebalo da plati i ako je stekao kapitalnu dobit, za koga je postojala obaveza plaćanja poreza.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia