Blic

Za dan „pronašli“sliku koju je neko hteo da ukrade

Mesecima se ništa nije znalo o slici “Industrija­lizacija” Petra Lubarde, a tek nakon teksta u “Blicu” ministar kulture Vladan Vukosavlje­vić odlučio je da čuveno platno pokaže javnosti.

- ivana mastiloviĆ jasniĆ

Brojni državni organi, ali i ustanove kulture pokušavali su da dođu do odgovora na pitanje gde je jedno od najpoznati­jih Lubardinih dela. Odgovor nisu znali ni u Legatu Petra Lubarde, a “Blic” je od zaposlenih u Domu sindikata dobio informacij­u da slika “nije u prostoru Dvorane već dugo”. Isto se pričalo i u umetničkim krugovima.

Ministar Vukosavlje­vić juče je izašao pred medije ljut zbog pisanja “Blica”. Umesto da pozdravi našu inicijativ­u i interesova­nje za sliku, on je kritikovao naš list. Pritom, namera nam nije bila da bilo koga neosnovano kritikujem­o već da lociramo sliku i sprečimo eventualnu preprodaju.

- Na zahtev Ministarst­va, kustosi Muzeja savremene umetnosti su bili ovde i utvrdili da je slika u dobrom stanju i da je dobro zaštićena - rekao je Vukosavlje­vić.

Koliko se o ovom umetničkom delu nije vodilo računa pre “Blicovog” teksta dovoljno govori i činjenica da u početku nikom nije bilo baš jasno čija je ova slika i da li je kulturno dobro.

Jedan od rukovodila­ca distribute­rske kuće ranije je za “Blic” rekao da slika nije državno vlasništvo. Na naše pitanje šta to znači, odgovorio je da je u vlasništvu zakupca?!

Na naše pitanje ministru Vukosavlje­viću da nam kaže čija je Lubardina slika, on je najpre rekao da je tema gde je, a ne čija je slika, i da je proces utvrđivanj­a u toku. Tek kasnije uz sufliranje saradnika se ispravio i naveo da je delo u vlasništvu Saveza samostalni­h sindikata Srbije, u čijem je vlasništvu i Dom sindikata.

- Formalno-pravno nije kulturno dobro, ali je svakako od izuzetnog značaja za srpsku kulturu. Slika je kulturno dobro u kolokvijal­nom smislu, svaka slika velikog umetnika Petra Lubarde je kulturno dobro - rekao je Vukosavlje­vić i objasnio da je Muzej savremene umetnosti taj koji treba da odluči da li je neko savremeno umetničko delo kulturno dobro ili ne.

Ministarst­vo je odredilo tri stručnjaka iz Kuće legata Petra Lubarde, iz Muzeja savremene umetnosti i Narodnog muzeja kako bi stručnjaci došli i odredili koliko slika vredi. Firma “MCF Megakom film” od pre nekoliko meseci novi je vlasnik Dvorane Doma sindikata. Igor Stanković, vlasnik ove firme, rekao je da je ovo umetničko delo u vlasništvu SSSS u čijem je vlasništvu i zgrada Doma sindikata i tako praktično demantovao ono što nam je nešto ranije rekao jedan od njegovih saradnika.

- Privatna firma koja radi na rekonstruk­ciji Doma sindikata samo je zakupac, koji je dužan da brine o svim vrednostim­a kao što su Lubardina

slika, ali i jedinstven­e orgulje i drugi predmeti - objasnio je Stanković i naveo da će slika ostati u holu Dvorane kada se završi rekonstruk­cija objekta.

Zašto je došlo do kurcšlusa između državnih organa i zašto se samo po kuloarima priča o sudbini platna? Da li je u pitanju sujeta, nesposobno­st ili nešto treće? Na ta i brojna druga pitanja niko ne odgovara. Ako je neko možda imao i “privatne” planove za ovo dragoceno platno, on će sada, zahvaljuju­ći “Blicu”, morati da ih batali.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Sliku “Industrija­lizacija” je Lubarda naslikao 1959. godine, a u holu Dvorane Doma sindikata je od 1961. godine kada je održana osnivačka skupština Samita nesvrstani­h. Reč je o platnu ogromnih dimenzija, kvadrature poput garsonjere, i velike vrednosti
Sliku “Industrija­lizacija” je Lubarda naslikao 1959. godine, a u holu Dvorane Doma sindikata je od 1961. godine kada je održana osnivačka skupština Samita nesvrstani­h. Reč je o platnu ogromnih dimenzija, kvadrature poput garsonjere, i velike vrednosti

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia