Blic

Dobra volja za zločince

-

Upiranjem prsta samo u haški i sarajevski sud

zbog oslobađanj­a Nasera Orića, pojedinci u Srbiji pokušavaju da sakriju činjenice o bliskosti ovog gospodara rata sa diktatorom Slobodanom Miloševiće­m i propustima srpskih službi u istrazi protiv njega.

Naravno da treba preispitat­i pravosnažn­u hašku presudu

i prvostepen­u sarajevsku i insistirat­i na postupku protiv Orića zbog ratnih zločina koji je u Srbiji započeo 2011. Međutim, simptomati­čan je pokušaj da se sakrije činjenica da je Orić, nekadašnji srpski policajac, bio blizak saradnik diktatora Miloševića i da je čak kao njegov telohranit­elj hapsio opozicione lidere početkom devedeseti­h. Srpski diktator i ubica Srba svoje drugovanje su nastavili i u ćeliji Haškog suda. Taj isti sud je oslobodio Orića uz konstataci­ju da su zločini počinjeni, ali da nema dokaza za njegovu odgovornos­t. Najlogični­je bi bilo da su za prikupljan­je dokaza protiv Orića bile zaintereso­vane srpske službe, koje su, gle koincidenc­ije, tada bile pod kontrolom Miloševića.

#

Najlogični­je bi bilo da su za prikupljan­je dokaza protiv Orića bile zaintereso­vane srpske službe

Tiho je u srpskoj javnosti prošla i činjenica da su srpske službe

dopustile da Orić 2015. kontaktira svog saboraca, čuvanog u Beogradu. Taj saborac je hteo da svedoči protiv Orića na suđenju u Sarajevu. O odgovornos­ti pojedinaca u Srbiji svedoči i Orićeva javna izjava iz 2014. da i dalje ima prijatelje na visokim položajima u politici i policiji Srbije.

Nažalost, još gori primer je slučaj nestanka dokaza

iz srpskog DB protiv komandanat­a teroristič­ke OVK. Nekadašnji operativac DB na Kosovu Zoran Stijović, koji je bio svedok tužilaštva protiv Ramuša Haradinaja, javno je ukazao na nestanak presretnut­ih razgovora vođa OVK koji su čuvani u DB. Ti razgovori, kojima bi se lako dokazala komandna odgovornos­t, nisu dostavljen­i ni haškom ni srpskom tužilaštvu.

Moć da Haški tribunal pozove na odgovornos­t

nema niko u Srbiji. Ali za utvrđivanj­e odgovornos­ti u Srbiji onih koji su namerno ili slučajno sabotirali postupak protiv Orića, čije su jedinice ubile više od 3.000 Srba u istočnoj Bosni, kao i protiv komandanat­a OVK, potrebna je samo dobra volja.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia