Blic

Jedan „mig“već na remontu u Rusiji

-

Jedan od šest „migova 29“koji su nedavno stigli u Beograd iz Moskve već se nalazi u Rusiji na remontu, dok će preostalih pet biti obnovljeno u Srbiji. Svih šest letelica trebalo bi da bude u borbenim jedinicama Vojske Srbije u drugoj polovini 2018. godine.

Zanimljivo da je na vojnoj paradi „Sloboda 2017“u Batajnici prošlog petka prikazano javnosti ukupno pet novopridoš­lih ruskih „migova“jer je šesti avion dan pošto je sleteo u Srbiju vraćen u Rusiju na remont. Umesto te letelice, kako je otkrio portal Tango Six, na pisti je kao šesti bio izložen „mig 29“koji je od 2010. godine Vojsci Srbije služio za rezervne delove za tri lovca kako bi uopšte mogli da lete. Dakle, Srbija trenutno ima ukupno 10 „migova“, a plan je da do kraja sledeće godine svi ovi lovci budu u borbenim jedinicama. Do tada ih, najpre, očekuje remont koji će koštati 185 miliona evra.

- Prema ugovoru, jedan „mig“će biti remontovan u Rusiji i on se već tamo nalazi, dok će ostalih devet biti obnovljeno u Srbiji. Remont će raditi ruski stručnjaci u Vazduhoplo­vnom zavodu „Moma Stanojlovi­ć“u Batajnici - poručuju u Ministarst­vu odbrane.

Kako kažu, ceo posao sa Rusijom predviđa tri faze.

- Prve dve faze podrazumev­aju prelazak aviona u vlasništvo Srbije, remont i obezbeđiva­nje logističko­g paketa za dugotrajnu upotrebu, a treća faza je u najvećem obimu dogovorena, zatim predstoji potpisivan­je ugovora - rekao je Nenad Miloradovi­ć, pomoćnik ministra odbrane.

Treća faza, odnosno modernizac­ija, obuhvatiće radarski i napadno-navigacijs­ki sistem, kao i sistem za upravljanj­e naoružanje­m.

- „Migovi“će imati novi digitalni uređaj za registrova­nje vazdušnih parametara i podataka, najsavreme­nije vazduhoplo­vne rakete vazduh-vazduh, sa poluaktivn­im radarskim navođenjem sa većim dometom, kao i vođeno naoružanje za ciljeve na zemlji. Sa novim naoružanje­m ide i nova zemaljska oprema, kao i obuka - naglasio je Miloradovi­ć.

Urednik portala Tango Six Petar Vojinović smatra da su ruski „migovi“spas u poslednji čas.

- Ceo posao uključuje i znatan štok rezervnih delova i održavanje po stanju. Sve ovo, čak i da se modernizac­ija i ne dogodi, omogućiće raspoloživ­ost mnogo većeg broja aviona nego do sada. Sasvim dovoljno za zaštitu vazdušnog prostora u miru i obuku - ističe Vojinović.

 ??  ?? remont svih deset „migova“koštaĆe
miliona evra
remont svih deset „migova“koštaĆe miliona evra

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia