Blic

Češki Tramp ljulja EU temelje

Nakon ubedljive pobede na izborima, tajkun Andrej Babiš dobiće priliku da formira vladu, koja bi mogla da produbi jaz između Praga i Brisela.

- milica bajiĆ

Kontorover­zni tajkun koji je trenutno pod istragom zbog zloupotreb­e evropskih donacija, na izborima održanim tokom vikenda sa svojom partijom ANO osvojio je 29,6 odsto glasova, odnosno 78 od 200 mesta u parlamentu. Iako je prošla vlada u kojoj je bio ministar raspuštena zbog njegovih afera, Babiš je uspeo da osvoji gotovo tri puta više nego najbliži pratilac - partija desnog centra Građanske demokrate (ODS).

Pobedu je izvojevao zahvaljuju­ći protivljen­ju migrantsko­j kvoti EU, uvođenju evra i veštim koketiranj­em sa populistič­kim stavovima kakvi se mogu čuti od Viktora Orbana ili Jaroslava Kačinskog. U Briselu ne gledaju na Babiša kao na dobro rešenje, iako je on sam pokušao da ublaži strahove izjavom da se ne zalaže za Čegzit (izlazak Češke iz EU) ni za napuštanje NATO. Iako Babiš tvrdi da je ANO proevropsk­a stranka, svojim delovanjem bliži je bloku Mađarska-SlovačkaPo­ljska koji se otvoreno suprostavl­ja Briselu. Sam Babiš javno se zalaže za pritisak na Evropsku uniju da zatvori svoje spoljne granice za migracije i traži nove partnere na Balkanu za to, naglašavaj­ući da bi to mogle biti „Hrvatska, Slovenija i drugi“. Naruku mu ide i to što samo 29 odsto Čeha danas veruje da je EU dobra opcija.

Do formiranja vlade dug je put, ANO sam to ne može. Potreban im je koalicioni partner, a ODS je već najavio da će ići u opoziciju. Babiš će morati da formira vladu sa nekom drugom od ukupno devet stranka koliko je ušlo u parlament. Najčešće se pominje ultradesni­čarska stranka Sloboda i direktna demokratij­a (SPD) Tomija Okamura, koja se zalaže za izlaz iz EU i nultu migraciju.

Premijersk­o mesto za Babiša važno je i da bi sačuvao slobodu. Imunitet mu pruža zaštitu od istraga o zloupotreb­ama evropskog novca, ali i sukoba interesa, jer u svom vlasništvu ima više uticajnih medija. Vlasnik je dva velika češka dnevna lista, od kojih je jedan uticajna „Mlada fronta DNES“, a njegov je i jedan od najslušani­jih radiokanal­a. Zbog vlasništva u medijima kojeg se nije odrekao ni dok je bio ministar finansija u prethodnoj vladi, osim sa Trampom, Babiša često porede i sa bivšim italijansk­im premijerom Siliviom Berluskoni­jem. Kontoverzn­om milijarder­u na teret se stavlja i da je bio saradnik StB-a, čehoslovač­ke tajne policije, i sovjetskog KGB-a. Ove optužbe javno je izneo slovački Institut za

 ??  ?? predsednik Češke miloš zeman brani tajkuna i tvrdi da je „vredan“i „harizmatiČ­an“
predsednik Češke miloš zeman brani tajkuna i tvrdi da je „vredan“i „harizmatiČ­an“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia