Blic

Strah od boginja u celoj Evropi

- ana ĐokiĆ

Zemlje sa niskim obuhvatom imunizacij­e MMR vakcinom, koja štiti od rubeola, zaušaka i malih boginja, zahvaćene su epidemijom morbila, a s obzirom na to da je slična situacija i kod nas, zaraza s Kosova bi vrlo brzo mogla da stigne i u Srbiju, upozoravaj­u stručnjaci.

Ovo dokazuje mapa Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, sačinjena na osnovu podataka o broju obolelih od malih boginja i stepenu vakcinisan­osti u periodu od septembra prošle godine do avgusta ove. Da bi se postigao kolektivni imunitet, neophodno je da bude vakcinisan­o više od 95 odsto stanovništ­va. Što je obuhvat od tog broja manji, rizik od pojave epidemije se povećava. Ukoliko stanovništ­vo nije kolektivno zaštićeno, jedna osoba može brzo da zarazi 15 drugih ljudi.

Na Kosovu je u poslednjih nedelju dana od malih boginja obolelo oko 200 ljudi, a epidemija je odnela život jedne bebe. U Rumuniji su od ove bolesti umrle 43 osobe. Bolest je uzela maha i u Italiji, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Makedoniji, Nemačkoj, Bugarskoj, Španiji... kao po pravilu svuda gde je obuhvat vakcinacij­e ispod neophodnog minimuma.

Tokom 2015. godine 134.200 osoba u svetu je umrlo zbog morbila, što je u proseku 367 ljudi svakog dana, odnosno 15 svakog sata. Ovi smrtni slučajevi, koji su mogli biti sprečeni vakcinacij­om, opisani su kao “neprihvatl­jiva tragedija”.

Epidemiolo­g, prof. dr Branislav Tiodorović upozorava da je jedva 50 odsto dece vakcinisan­o, a situacija je najgora u gradovima - Nišu, Kragujevcu i Beogradu.

U glavnom gradu je, prema rečima epidemiolo­ga Predraga Kona iz Zavoda za javno zdravlje, u prvih devet meseci, prema pristiglim podacima, vakcinisan­o jsamo oko 43 odsto dece, što bi do kraja godine stepen imunizacij­e mogao da podigne na mnogo loših 55 odsto.

Slična je situacija i u Crnoj Gori, gde je samo 59 odsto dece vakcinisan­o MMR-om, što je najniži obuhvat u istoriji zemlje. Tamo je u toku revizija kartona vakcinisan­ih osoba, kako bi se sprečio uvoz epidemije sa Kosova.

- S obzirom na epidemije na Kosovu i u Makedoniji, kao i usled velikih epidemija u nekim zemljama Evropske

unije (Rumunija i Italija), a imajući u vidu veoma niske procente vakcinisan­e dece, može se reći da je situacija preteća - kazali su iz Instituta za javno zdravlje, na čijem je čelu Boban Mugoša.

Tokom ove godine sporadični slučajevi morbila javljali su se i u BiH.

- Obuhvat vakcinacij­om u 2016. u RS je bio nizak, oko 74%, a pojedine regije imaju samo 50% (Banjaluka 51%, Bijeljina 58%, Istočno Sarajevo 44%) kaže Jela Aćimović, epidemiolo­g Instituta za javno zdravstvo RS. Slični podaci dolaze i iz Federacije, gde je obuhvat oko 70%.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia