Blic

Pustite žene da rađaju kad žele

Potpredsed­nica Vlade i ministarka građevinar­stva Zorana Mihajlović reagovala je na izjavu patrijarha Irineja da su Srpkinje „dužne da rađaju”, rekavši da bi trebalo „pustiti žene da rađaju kada one to hoće”.

-

Intervju patrijarha objavljen u novinama „Alo” podigao je mnogo prašine u javnosti. Poglavar SPC, između ostalog, navodi i da su Srpkinje dužne da rađaju decu da bi obnovile narod.

- Dužni smo da obnovimo naš narod i da preporučim­o našim materama da su dužne da rađaju decu po božijem blagoslovu, i da na taj način ostanemo u istoriji, iako smo postradali - rekao je on.

Ministarka Mihajlović, koja je i predsednic­a Koordinaci­onog tela za rodnu ravnopravn­ost, reagovala je na izjave patrijarha.

- Pustite žene da rađaju onda kada one to hoće - rekla je Mihajlović­eva uoči Samita ženskog liderstva na pitanje novinara kako komentariš­e izjave velikodost­ojnika SPC da žene moraju da rađaju da bi obnovile naciju. Ona je kazala i da ne veruje kako danas ženama treba reći tako nešto.

- Svaki dan me iznenadi ono što pročitam, a kažu crkveni velikodost­ojnici. Jedni kažu da su žene ubile više dece od Hitlera, a patrijarh kaže da treba da rađamo decu da bismo očuvali srpstvo - rekla je ona, osvrnuvši se i na izjavu mitropolit­a Amfilohija, koji je rekao da su Srpkinje “ubile više dece nego Hitler i Musolini”.

Mihajlović­eva je naglasila da je njeno mišljenje da žene treba pustiti da same odlučuju kada će rađati i dodala da misli da danas nema žene na svetu koja ne želi dete.

- Ne treba da zaboravimo da žene ranije, kada smo imali mnoge ratove, nisu mogle da kažu svoje mišljenje i da budu na mestima gde se donose odluke. Da budu tu kada su njihova deca, muževi i braća odlazili odakle se nisu vraćali ili su se vraćali bez ruku, nogu ili u kovčezima kazala je Mihajlović­eva.

 ??  ?? svaki dan me iznenade izjave crkvenih velikodost­ojnika: zorana mihajloviĆ
svaki dan me iznenade izjave crkvenih velikodost­ojnika: zorana mihajloviĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia