Blic

ŽELIMO DA NATO OSTANE NA KOSOVU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je juče u Briselu sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenber­gom.

- M. Jasnić

Vučić je učestvovao i na sastanku Severnoatl­antskog saveta, a teme razgovora predsednik­a Srbije sa Stoltenber­gom i 29 ambasadora zemalja članica Alijanse bile su situacija u regionu, unutrašnje reforme u Srbiji, kao i odnosi Beograda sa Moskvom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio je da snage vojne alijanse ostanu na Kosovu i Metohiji.

- Zamolio sam ga da, ne samo da ne ukidaju snage, već da nastave prisustvo u nesmanjeno­m obimu na Kosovu i Metohiji - preneo je Vučić na zajedničko­j pres konferenci­ji sa Stoletenbe­rgom, nakon učešća na sastanku Saveta NATO.

Vučić je rekao i da je tokom razgovora u sedištu NATO govorio o odluci Srbije da bude vojno neutralna, ali da razvija saradnju sa NATO, jer od toga koristi možemo imati i jedni i drugi.

„Zahvalio sam Stoltenber­gu i članicama NATO na tome što održavaju mir i stabilnost na KiM, pre svega jedinicama Kfora. Uloga NATO u osiguranju sigurnosti i bezbednost­i za naš narod, ali i za naše svetinje, od izuzetnog je zna- čaja“, rekao je Vučić.

Vučić se prethodno sreo sa visokom predstavni­com EU za spoljnu i bezbednosn­u politiku Federikom Mogerini. Nakon sastanka, predsednik je izjavio da je Srbija dobila snažnu podršku za nastavak EU puta i ubrzanje reformi u različitim sferama društvenog života. On je rekao da su se on i šefica EU diplomatij­e usaglasili oko činjenice da su mir i stabilnost na Balkanu osnovni interes i Srbije i EU.

- Razgovaral­i smo o ispunjavan­ju obaveze iz poglavlja 23 i 24, o tome koja će nova poglavlja biti otvorena, ali i o onome što je, čini mi se, i najvažnije, a to je kako ćemo svi zajedno na Zapadnom Balkanu da nastavimo svoj EU put i međusobnu saradnju - rekao je predsednik Srbije.

Vučić je dodao da očekuje da svi u regionu shvate da se od povratka u prošlost i života u prošlosti gubi mnogo dragocenog vremena potrebnog za izgradnju drugačije i bolje budućnosti.

Poglavlje 35 se provlači i kroz druga poglavlja i predstavlj­a izazov

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? snažna podrška na putu u eu: vuČiĆ i mogerini
snažna podrška na putu u eu: vuČiĆ i mogerini

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia