Blic

BAHATA DIREKTORKA ŠPIJUNIRA RADNIKE

Mira Petrović deli suspenzije nepodobnim­a u „Pošti Srbije“

- ŽELJKA JEVTIĆ

Bahata direktorka „Pošte Srbije” i potpredsed­nica PUPS-a Mira Petrović, osim loših ugovora, posegla je i za špijunskim metodama. Radnike koji protestuju snimaju kamerama, a potom im dele suspenzije.

U poslednjih nekoliko dana u „Pošti“je podeljeno oko pedesetak suspenzija, a kako kažu u Samostalno­m sindikatu poštanskih radnika, „ima indicija da je odštampano još stotinak”. Prema saznanjima „Blica”, potpredsed­nica PUPS osmislila je način zastrašiva­nja radnika u kome joj pomaže rukovodila­c Sektora za bezbednost. Oni zloupotreb­ljavaju kamere u poštama. Radnici se kao sumnjiva lica u režiji Petrovićev­e et ov ćeve snimaju s aju i s slikaju. aju. Potom se usmeno naređuje direktorim­a radnih jedinica kome da otkucaju rešenje za suspenziju.

- Oni to, naravno, rade jer su poslušnici. A šta će biti kada se preduzeće uništi skroz? Tada neće ni biti potrebne kamere, svi ćemo ostati bez posla, pa i oni koji sada gledaju snimke i oni koji slepo slušaju - kaže jedan od radnika za „Blic”.

Predsednik Samostalno­g sindikata poštanskih radnika Zoran Pavlović kaže za naš list da je neshvatlji­vo da država ne želi da se pozabavi ovim preduzećem i da se dozvoljava da se „uništi i to sve zbog gospođe koja je pred penziju završila neku školu i umislila da zna da rukovodi”.

- Sve suspenzije su pravno neutemelje­ne i svi radnici će dobiti pravnu pomoć sindikata. Uzročnici svih problema koju su nastali su gospođa Petrović i njeni saradnici koji vrše teror nad zaposlenim­a. Naš ključni zahtev je smena nje i njenih ljudi i da uđe budžetska inspekci- ja i revizorska institucij­a - kaže Pavlović za „Blic”.

Borba Mire Petrović, ali i njenog partijskog šefa i dugogodišn­jeg prijatelja Milana Krkobabića da „Pošta Srbije” ostane meka za partiju penzionera, dobija neočekivan­e razmere. Iako većina zaposlenih u „Pošti“traži smenu direktorke, i to ne iz političkih

VLADA ODLUČILA DA IZ DOBITI ZA 2016. GODINU DODELI 13. PLATU SVIM ZAPOSLENIM­A U POŠTI

razloga kako se to želi predstavit­i, već zbog katastrofa­lnog vođenja ovog ogromnog preduzeća, ona se grčevito bori da ostane u fotelji. PUPS, po svemu sudeći, „Poštu“shvata kao preduzeće koje im pripada, ali nije jasno zašto partiju sa jedan ili možda dva odsto podrške biračkog tela tolerišu i Vlada i državni vrh. Do sada niko od nadležnih nije reagovao, niti je poznato da je pokrenuta bilo kakva istraga o poslovanju „Pošte“u kojoj se završavaju višemilion­ski ugovori, a kojima se nanosi šteta preduzeću sa 14.800 zaposlenih. Umesto istrage o Miri Petrović, koji je i istekao mandat još 12 septembra, Vlada nastoji da produži ovakvo stanje umirujući radnike 13. platom. Tako je na jučerašnjo­j sednici usvojena odluka Nadzornog odbora „Pošte” o raspodeli dobiti za 2016. Kako je saopšteno iz Vlade, od ukupne neto dobiti u iznosu od 3,47 milijardi dinara, u budžet će biti uplaćeno 2,4 milijarde, dok će 950 miliona otići zaposlenim­a. To znači da će svaki radnik dobiti po jednu svoju zaradu. a adu. U Vladinom saopštenju se tvrdi da je ovakav ishod „usledio nakon konstrukti­vnog i argumentov­anog razgovora premijerke Brnabić, ministra Krkobabića zaduženog za koordinaci­ju rada javnih preduzeća i v.d. direktora ‘Pošte Srbije‘ Mire Petrović”. Međutim, „Blic“je pre nekoliko dana pisao kako je Krkobabić zapravo na sednici Vlade vikao: „Ko to hoće da mi otme Poštu”, ali i poručio kolegama u Vladi među kojima ima i stranačkih lidera: „Dalje ruke od Pošte”.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia