Blic

Razgovaraj­te sa decom!

- ANDRIANA JANKOVIĆ, novinar

Ministar prosvete Mladen Šarčević kao rešenje problema sve prisutnije­g vršnjačkog nasilja vidi u povećanju broja pedagoga u školama. Da li misli da pedagozi imaju moć da mahnu čarobnim štapićem i tako reše svaki problem i nesuglasic­u među decom - ne znam, ali ono u šta sam poprilično sigurna jeste to da je koren ovog problema zakopan dosta, dosta dublje. I da je njegovo rešenje mnogo dalje od pojačanja stručno-pedagoškog kadra u obrazovnim ustanovama.

Mama mi je pred polazak u školu non

stop ponavljala: Ne vređaj svoje drugare, ne svađaj se, a ako te napadnu, pokušaj da se bez ružnih reči skloniš od njih. Vaspitanje deca nose od kuće. Ako kod kuće naučimo da je okej da tata bije mamu, ili da sestri polomimo igračku jer nam nije dala da je uzmemo - nijedan psiholog niti pedagog neće to uspeti da ispravi. Učenje po modelu, iliti učenje gledanjem na uzor definiše svako detinjstvo. Ne možemo očekivati da nam deca budu pristojna ako im kod kuće svakodnevn­o plasiramo širok asortiman psovki, uvreda, šamara. Rijaliti programi, složićete se, takođe odmažu formiranju ispravne ličnosti kod deteta. I sve dok je tako, ne postoji dovoljan broj pedagoga koji će uspeti da spreče vršnjačko nasilje u školama.

Odnosno, možda i postoji, ali samo ako hipotetičk­i ministar Šarčević planira da uz svakog đaka u školsku klupu stavi po jednog pedagoga. Ili policajca. Koji će svake sekunde sa četvore očiju motriti na svaki dečji korak. Ali to nije cilj, zar ne? Iako je to, naravno, polazna osnova, ne sme nam biti cilj da sprečimo nasilje samo u školama. Deca i te kako umeju da budu nasilna u parku, prodavnici, na terenu za fudbal...

Sve dok nešto sistemski ne promenimo, deca će i dalje bez trunke griže savesti napadati, vređati, gurati u smrt svoje vršnjake. Sve dok se budu ugledala na Mace, Cace, Cuce- nema tog psihologa koji će moći da im pomogne. Zato, roditelji, promenite nastup, spustite ton, kupite knjigu detetu, ne rešavajte problem šamarima i eto ga - magični štapić je već proradio.

Nema tih pedagoga koji mogu da poprave stečeno kod kuće

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia