Blic

Nerešena pozadina Đinđićevog ubistva

-

I politička pozadina atentata na premijera Zorana Đinđića živa je rana srpskog društva zbog koje ni 14 godina nakon ubistva prvog demokratsk­i izabranog premijera Srbije kontroverz­e o tom zločinu ne prestaju.

Politička pozadina najtežih krivičnih dela nije problemati­čna samo u slučaju paljenja Ambasade SAD. U godinama nakon ubistva i pravosnažn­ih presuda ubicama premijera Zorana Đinđića javnost je ostala uskraćena za odgovor na pitanje koja je politička pozadina atentata. S tom namerom Srđa Popović, advokat porodice Đinđić, u novembru 2010. godine podneo je krivičnu prijavu protiv osuđenog organizato­ra ubistva Milorada Ulemeka Legije i egzekutora Zvezdana Jovanovića, ali i ondašnjeg predsednik­a Vojislava Koštunice i šefa vojne bezbednost­i Ace Tomića. Sedam godina kasnije, uprkos najavama Miljka Radisavlje­vića - dugogodišn­jeg tužioca za organizova­ni kriminal - istraga nije odmakla od predistraž­nih radnji.

- Očekujem političku volju aktuelne vlasti koja će omogućiti tužilaštvu da deluje u skladu sa zakonom i svojim ovlašćenji­ma, a od tužilaštva malo inicijativ­e i hrabrosti da se iz fioka izvade i prouče krivične prijave za političku pozadinu atentata koje je u naše ime, moje lično i u ime moje majke, podneo advokat Srđa Popović - rekla je u poslednjem intervjuu medijima 2015. godine Gordana Đinđić, sestra ubijenog premijera.

Koštunica i Tomić nikada nisu saslušani. Nekadašnji lider DSS o svojoj ulozi u političkoj pozadini ubistva ponavljao je tokom godina da nije odgovoran za ubistvo, te da je istraga pozadine atentata instrument­alizacija tužilaštva od Demokratsk­e stranke. Na početku postupka ubicama Đinđića DSS je poručivao i da je politička pozadina ubistva Đinđića neka vrsta sukoba unutar Vlade, a njihov ministar pravde Zoran Stojković najavljiva­o je ukidanje Specijalno­g suda i izjavljiva­o da je optužnica protiv Legije, Jovanovića i zemunskog klana „na staklenim nogama”.

 ??  ?? ubice osuĐene, ali ko su inspirator­i?
ubice osuĐene, ali ko su inspirator­i?

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia